Coca-Cola, historiku i një prej pijeve më të dashura të njerëzve në mbarë botën

16/09/2022 11:42

Nëse nuk e dinit, Coca Cola është krijuar si një alternativë ndaj morfinës.

Një kolonel konfederativ, John Pemberton zhvilloi një varësi nga morfina pasi pësoi lëndime në luftën civile. Ai përfundoi duke shpikur prototipin e recetës së Coca-Cola-s në kërkim të një zëvendësuesi pa opium.

Rezultati përfundimtar, të cilin ai e quajti një “pije tonik dhe intelektual i trurit”, u shërbye për 5 cent një gotë në farmacinë e tij në Columbus, Georgia.

Emri i saj rrjedh nga 2 përbërës kryesorë. Emri Coca-Cola rrjedh nga dy përbërësit kryesorë të pijes origjinale, gjethja e kokës dhe arra kola.

Ekstrakti i gjethes së kokës ishte në thelb kokainë, ndërsa arrat e kola-s siguronin kafeinë. Partneri dhe kontabilisti i Pemberton, Frank M.Robinson, është ai që vendosi për emërtimin e pijes “Coca-Cola” si dhe dizajnimin e logos, e cila përdoret ende sot.

Fillimisht Coca Cola ishte alkoolike për shkak se kafeina dhe kokaina nuk ishin të mjaftueshme. Sipas “The Daily Meal”, Coca-Cola fillimisht u zhvillua si një verë koka, e cila u krijua për herë të parë në Francë në vitet 1860. Vera u hoq nga receta pasi Atlanta miratoi legjislacionin e ndalimit në 1886. Fillimisht përmbante 9 miligramë kokainë për gotë.

Përpara se kokaina të hiqej nga receta në vitin 1903, u vlerësua se çdo gotë Coca Cola përmbante rreth 9 miligramë kokainë, të mjaftueshme për ta bërë atë një dehëse serioze. Në vitin 1988, “New York Times” zbuloi se Coca-Cola ende përmbante ekstrakt të gjetheve jo-narkotike të kokës. Një zëdhënës i Coca-Cola për gazetën në atë kohë tha se:

“Përbërësit nga gjethet e koka-s janë përdorur, por nuk ka kokainë në të dhe e gjitha mbikëqyret fort nga autoritetet rregullatore”.

Receta është e mbyllur në një kasafortë. Formula për Coca-Cola moderne është e mbyllur në një kasafortë, të cilën mund ta vizitoni në “World of Coca-Cola” në Atlanta. Thuhet se vetëm dy punonjës e dinë formulën e saktë dhe nuk lejohen të udhëtojnë së bashku. Shishja u modelua sipas formës së kakaos.

Në vitin 1915, “Indiana’s Root Glass Company” u punësua për të krijuar një shishe të re, të njohur menjëherë për Coca-Cola. Stafi donte ta bazonte dizajnin në formën e gjethes së kokasë ose të arrës së kola-s, por për shkak se nuk mund të gjenin asnjë foto ose ilustrim të tyre në bibliotekën lokale, ata shkuan me mbulesën e kakaos. Kjo formë shishe u bë standarde në vitin 1920.

Rikujtojmë, se sipas një studimi të ri, thuhet se ëmbëlsuesit që përdoren zakonisht në pijet freskuese dietike mund të rrisin rrezikun e kancerit. Ekspertët nga Instituti Kombëtar Francez për Shëndetin dhe Kërkimet Mjekësore dhe Universiteti Sorbonne Paris Nord, gjurmuan dietën dhe shëndetin e 100,000 njerëzve gjatë tetë viteve. Ata gjetën një rritje rreth 13% më të lartë të rrezikut të kancerit për njerëzit që konsumonin rregullisht ëmbëlsues artificialë./ Top Albania Radio

Top Channel