WINDSOR, ENGLAND - JUNE 13: Queen Elizabeth II with US President Joe Biden in the Grand Corridor during their visit to Windsor Castle on June 13, 2021 in Windsor, England. Queen Elizabeth II hosts US President, Joe Biden and First Lady Dr Jill Biden at Windsor Castle. The President arrived from Cornwall where he attended the G7 Leader's Summit and will travel on to Brussels for a meeting of NATO Allies and later in the week he will meet President of Russia, Vladimir Putin. (Photo by Steve Parsons - WPA Pool/Getty Images)

Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës Joe Biden dhe zonja e parë Jill Biden lëshuan një deklaratë për vdekjen e Mbretëreshës Elizabeth II.

Ata e quajtën reagimin e tyre një “prezencë të qëndrueshme dhe një burim ngushëllimi e krenarie për brezat”.

“Madhështia e saj Mbretëresha Elizabeth II ishte më shumë se një monarke. Ajo përcaktoi një epokë. Sot, mendimet dhe lutjet e njerëzve në mbarë Shtetet e Bashkuara janë me popullin e Mbretërisë së Bashkuar dhe të Komonuelthit në pikëllimin e tyre. Ne i dërgojmë ngushëllimet tona më të thella familjes mbretërore, e cila jo vetëm po mban zi për Mbretëreshën e tyre, por edhe të dashurit e tyre. nëna, gjyshja dhe stërgjyshja. Trashëgimia e saj do të duket e madhe në faqet e historisë britanike dhe në historinë e botës sonë.

Mbretëresha Elizabeth II ishte një drejtuese shteti me dinjitet dhe qëndrueshmëri të pakrahasueshme që thelloi Aleancën themeltare midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara. Ajo ndihmoi ta bënim marrëdhënien tonë të veçantë.

Ne ishim të nderuar që ajo na dha mikpritjen e saj në qershor 2021 gjatë udhëtimit tonë të parë jashtë shtetit si President dhe Zonjë e Parë, ku na magjepsi me zgjuarsinë e saj, na emocionoi me mirësinë e saj dhe ndau bujarisht me ne mençurinë e saj. … Ajo i ndihmoi amerikanët të përkujtonin si përvjetorin e themelimit të Jamestown, ashtu edhe dyqindvjetorin e pavarësisë sonë. Dhe ajo qëndroi në solidaritet me Shtetet e Bashkuara gjatë ditëve tona më të errëta pas 11 shtatorit, kur ajo na kujtoi në mënyrë prekës se ‘Pikëllimi është çmimi që paguajmë, për dashuri’”, shkruhet në deklaratë.

Ata thanë se u takuan për herë të parë me Mbretëreshën në vitin 1982, ndërsa Presidenti udhëtoi në Mbretërinë e Bashkuar si pjesë e një delegacioni të Senatit.

Gjatë deklaratës ata u shprehën se mezi presin të vazhdojnë një miqësi të ngushtë me pasuesit e Mbretëreshë Elizabeth II.

Top Channel