Pakistan/ Shirat mund të sjellin përmbytjen e liqenit më të madh, rrezikohet zona arkeologjike 4500-vjeçare

06/09/2022 18:05

Autoritetet në Pakistan po nxitojnë të zgjerojnë një çarje në liqenin e tij më të madh për të parandaluar tejmbushjen e ujërave, pasi kërcënohet një zonë arkeologjike 4500-vjeçare.

Përmbytjet kanë prekur 33 milionë njerëz dhe kanë vrarë të paktën 1.325, përfshirë 466 fëmijë, sipas zyrtarëve kombëtarë të fatkeqësive.

Shirat rekord kanë shkaktuar dëme në Mohenjo-daro, një pjesë e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që ndodhet në provincën jugore Sindh pranë lumit Indus.

Rrënojat konsiderohen ndër vendbanimet urbane më të ruajtura në Azinë Jugore.

Ndërsa përmbytjet nuk e kanë goditur drejtpërdrejt vendin antik, reshjet e shiut kanë dëmtuar disa mure të jashtme dhe gjithashtu disa mure më të mëdhenj që ndajnë dhoma.

Zona arkeologjike Mohenjo-daro

“Disa mure të mëdha, të cilat u ndërtuan gati 5000 vjet më parë, janë shembur për shkak të shirave”, tha kuratori i vendit, Ahsan Abbasi.

Ai tha se dhjetëra punëtorë ndërtimi kanë filluar punën e riparimit nën mbikëqyrjen e arkeologëve.

Abbasi tha se qytetërimi i Mohenjo-daros ndërtoi një sistem të përpunuar kullimi, i cili ka qenë kritik për mbijetesën gjatë përmbytjeve të mëparshme.

Rrënojat u zbuluan në vitin 1922 dhe misteri rrethon zhdukjen e qytetërimit të saj, i cili përkoi me Egjiptin e Lashtë dhe Mesopotaminë.

Zona arkeologjike Mohenjo-daro

Një tjetër rrezik është liqeni i ujërave të ëmbla Manchar në provincën jugore të Sindh, i cili mund të dalë nga diga dhe të përmbysë qytetin e afërt të Sehwan.

Po punohet për të zgjeruar një çarje në liqen për të parandaluar tejmbushjen e ujërave.

Rreth 100.000 njerëz tashmë janë zhvendosur nga shtëpitë e tyre dhe po angazhohen në punimet për të ndaluar tejmbushjen e liqenit.

Top Channel