Çmimet e ushqimeve në botë shënojnë rënie për të pestin muaj radhazi

05/09/2022 09:43

Barometri për çmimet botërore të mallrave ushqimore shënoi rënie në gusht, për të pestin muaj radhazi, pas rënies së kuotimeve për shumicën e artikujve bazë, sipas raportit të ri të publikuar sot nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO).

Indeksi i çmimeve të ushqimit , vëzhguar nga afër nga FAO, ishte mesatarisht 138,0 pikë në gusht, 1,9 për qind më pak nga korriku, megjithëse mbeti 7,9 për qind mbi vlerën e tij të një viti më parë. Indeksi gjurmon ndryshimet mujore në çmimet ndërkombëtare të shportës së mallrave ushqimore të tregtuara zakonisht.

Indeksi i çmimeve të drithërave i FAO-s u ul me 1.4 për qind nga muaji i kaluar, e nxitur nga rënia prej 5.1 për qind e çmimeve ndërkombëtare të grurit që u reflektuan nga perspektivat e përmirësuara të prodhimit në Amerikën e Veriut dhe Federatën Ruse, si dhe rifillimin e eksporteve nga portet e Detit të Zi në Ukrainë. Çmimet e orizit mesatarisht mbetën të qëndrueshme gjatë muajit, ndërsa kuotimet për drithërat e tjerë u rritën mesatarisht me 0.2 për qind, pasi çmimet botërore të misrit, për shkak të motit të nxehtë dhe thatësirave në Bashkimin Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës u kompensuan nga ulja e çmimit të elbit dhe melekuqes.

Indeksi i çmimeve të vajit vegjetal i FAO-s u ul me 3.3 për qind nga korriku, duke arritur një nivel pak më poshtë se ai i gushtit 2021. Çmimet botërore të vajit të sojës u rritën mesatarisht për shkak të ndikimit të kushteve të pafavorshme të motit në prodhimin në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, por u kompensua nga kuotimet më të ulëta për vajrat e palmës, lulediellit dhe rapes, duke reflektuar rritjen e disponueshmërisë së vajit të palmës nga Indonezia, për shkak të taksave më të ulëta të eksportit dhe një rifillim gradual i dërgesave të vajit të lulediellit nga portet e Ukrainës.

Indeksi i çmimeve të qumështit i FAO-s u ul me 2.0 përqind në gusht, ndërsa mbeti 23.5 përqind mbi vlerën e tij të gushtit 2021. Çmimet botërore të djathit u rritën për të dhjetën muaj radhazi, ndërsa ato të qumështit ranë lehtë mes pritjeve për rritje të furnizimeve nga Zelanda e Re, edhe pse prodhimi është më i ulët në Evropën Perëndimore dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Indeksi i çmimeve të mishit i FAO-s ra me 1.5 për qind nga korriku, por mbeti 8.2 për qind më i lartë se vlera e tij e një viti më parë. Kuotimet ndërkombëtare për mishin e shpendëve ranë në gusht për shkak të rritjes së disponueshmërisë së eksporteve globale, ndërsa çmimet botërore të mishit të gjedhit ranë për shkak të kërkesës së ulët në disa vende kryesore eksportuese. Kuotimet e mishit të derrit u rritën.

Indeksi i çmimeve të sheqerit i FAO-s u ul me 2.1 për qind duke arritur në nivelin më të ulët që nga korriku 2021, i nxitur kryesisht nga niveli i lartë i eksporteve në Indi dhe çmimet më të ulëta të etanolit në Brazil.

Detaje të mëtejshme janë në dispozicion këtu. Parashikim i ulët për prodhimin e drithërave për vitin 2022

FAO gjithashtu publikoi sot parashikimin e përditësuar të prodhimit të drithërave për vitin 2022, me një perspektivë dukshëm në rënie të prodhimit. Prodhimi global i drithërave parashikohet të bjerë me 38.9 milionë ton, ose 1.4 për qind, nga viti i kaluar, sipas raportit të ri mbi Ofertën dhe Kërkesën për Drithëra.

Pjesa më e madhe e rishikimit ka të bëjë me drithërat e tjerë, me rendimentet e misrit në Bashkimin Evropian që priten të bien 16 për qind nën nivelin e tyre mesatar pesë-vjeçar për shkak të kushteve të jashtëzakonshme të motit të nxehtë dhe të thatë. Sipas kontratës, FAO rriti parashikimin e saj për prodhimin botëror të grurit nga raporti i tij i fundit në korrik në 777 milionë ton, një rënie e papërfillshme nga viti 2021, si rezultat i të korrave të pritshme rekord në Federatën Ruse dhe kushteve të favorshme të motit në Amerikën e Veriut. Prodhimi global i orizit pritet të bjerë me 2.1 për qind nga niveli i tij më i lartë i të gjitha kohërave, arritur në vitin 2021, kryesisht për shkak të reshjeve në Indi dhe Bangladesh.

Përdorimi botëror i drithërave për 2022/2023 tani është i stabilizuar në nivelin e 2 792 milion ton, ndërsa rezervat globale të drithërave në fund të sezonit 2023 pritet të tkurren me 2.1 përqind në 845 milion ton. Si rezultat, raporti i rezervave botërore të drithërave ndaj përdorimit pritet të bjerë pak nga 30.9 përqind në 2021/22 në 29.5 përqind, një nivel që FAO vëren se është ende relativisht i lartë nga një perspektivë historike.

Tregtia botërore e drithërave parashikohet të bjerë me 1.9 për qind në 2022/2023 (korrik/qershor) nga periudha e një viti më parë, në 469.6 milionë tonë. Detaje të mëtejshme janë në dispozicion këtu.

Top Channel