Dietologia e lartë në Fondacionin Britanik të Zemrës, Victoria Taylor, thotë: “Ushqime të tjera, duke përfshirë rrushin, boronica dhe luleshtrydhet, ofrojnë antioksidantë pa efektet negative të alkoolit”.

Megjithatë, provat vërtetojnë se një gotë verë e kuqe është një alternativë më e shëndetshme sesa pijet e forta ose birra. Ndërsa këto opsione të fundit janë ose kalorifike, ose shpesh pihen me pije joalkoolike me sheqer, antioksidantët e pranishëm në verën e kuqe janë treguar nga dekada kërkimesh se ofrojnë një sërë përfitimesh shëndetësore.

Përbërësit kryesorë të dobishëm në verën e kuqe janë të pranishme për shkak të përdorimit të lëkurës së tyre të errët të pasur me antioksidantë në procesin e fermentimit – antioksidantët polifenol, në veçanti resveratroli.

Polifenolet janë antioksidantë të fortë, të cilët funksionojnë për të reduktuar “stresin oksidativ” që ndodh natyrshëm brenda qelizave të trupit tonë dhe ka qenë i lidhur me sëmundjet e demencës, si dhe me kancerin, diabetin dhe shëndetin e dobët të zorrëve.

Resveratroli është një formë e antioksidantit që lidhet me një shëndet më të mirë të zemrës, me nivele më të larta të kimikatit të lidhur me efekte anti-inflamatore që ndihmojnë në trajtimin e kancerit dhe sëmundjeve të tjera.

Konsumimi i këtyre antioksidantëve konsiderohet të jetë përfitimi kryesor shëndetësor i pirjes së verës së kuqe dhe mund të shtohet në dietën tuaj duke ngrënë më shumë manaferra me lëkurë të errët. Megjithatë, më poshtë janë pesë përfitimet kryesore që mund të shihni nga një gotë e kuqe vere çdo ditë:

Shëndeti më i mirë i zorrëve

Dieta mesdhetare është vlerësuar prej kohësh si një mënyrë e natyrshme, e shëndetshme e të ushqyerit – por ajo gotë verë në fakt mund të ndihmojë mikrobet në zorrët tuaja dhe të zbërthejë ushqimin në lëndë ushqyese të dobishme. Një studim i vitit 2018 zbuloi se polifenolet në verën e kuqe dhe rrushin kontribuojnë në një zorrë të shëndetshme duke përmirësuar gjendjen e mikrobit të zorrëve.

Rezultate më të mira të kancerit

Përpara se të përmendim përfitimet e verës së kuqe për pacientët me kancer, është e rëndësishme të dini se pirja e alkoolit ka qenë prej kohësh e lidhur me shkaktimin e një shumëllojshmërie të gjerë të kancereve si kanceri i mëlçisë dhe i gojës – kështu që pirja e një gote të kuqe nuk mund të konsiderohet një masë paraprake e shëndetshme.

Demenca

Një studim i vitit 2018 zbuloi se njerëzit e moshuar që nuk pinin verë të kuqe kishin më shumë gjasa të zhvillonin një sëmundje neurodegjenerative si Alzheimer ose Parkinson. Autorët e studimit sugjerojnë se polifenolet dhe përbërës të tjerë si resveratroli në verë mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe të ndryshojnë proceset që çojnë në çmenduri.

Menaxhimi më i mirë i diabetit tip 2

Hulumtimet kanë treguar se pirja e një gote verë të kuqe mund t’i ndihmojë njerëzit që jetojnë me diabet të tipit 2 të menaxhojnë nivelet e sheqerit në gjak, me pjesëmarrësit e studimit që shohin një ulje “të moderuar” të rrezikut të përgjithshëm për shëndetin e tyre fizik.

Presion më i mirë i gjakut dhe shëndet i zemrës

Të gjithëve na pëlqen të mendojmë se një gotë verë do të na qetësojë nervat, por mund të ketë disa të vërteta në të. Antioksidanti resveratrol mendohet se ul presionin e gjakut, ndërkohë që rrit nivelet e kolesterolit të mirë në gjak, duke ndihmuar në ruajtjen e shëndetit të zemrës dhe uljen e rrezikut të sulmit në zemër dhe sëmundjeve.

Top Channel