Grossi: Pushtimi i Çernobilit nga Rusia mund të kishte shkaktuar një aksident bërthamor

27/04/2022 08:58

Kreu i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike tha se trupat ruse rrezikuan të shkaktonin një aksident me kapjen e tyre “shumë, shumë të rrezikshme” të centralit bërthamor të Çernobilit në Ukrainë.

Tridhjetë e gjashtë vjet pas katastrofës më të rëndë bërthamore në botë, drejtori i përgjithshëm i agjencisë bërthamore, Rafael Mariano Grossi tha se ndërsa nivelet e rrezatimit në centralin e dëmtuar janë normale, situata është ende “e paqëndrueshme”. Ai tha të martën se autoritetet bërthamore duhet të vazhdojnë të jenë në gjendje “gatishmërie”.

Trupat ruse hynë në zonën e ndaluar të Çernobilit, të kontaminuar nga rrezatimi në shkurt në rrugën e tyre drejt kryeqytetit ukrainas. Ata u tërhoqën në fund të muajit të kaluar pasi Rusia tërhoqi forcat e saj nga zonat afër Kievit dhe e zhvendosi fokusin e saj në luftimet në Ukrainën lindore./DW

Top Channel