Stoltenberg, shef i ri i Bankës Qendrore të Norvegjisë

04/02/2022 12:42

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg do të bëhet shefi i ri i Bankës Qendrore të Norvegjisë, tha qeveria të premten më 4 shkurt, pavarësisht shqetësimeve të opozitës se emërimi i ish-kryeministrit mund të dobësojë pavarësinë e këtij institucioni.

Stoltenberg, përpara se të nisë punën në drejtim e Bankës Qendrore të Norvegjisë ka thënë se do të përfundojë mandatin e tij në NATO që përfundon në fund të muajit shtator të këtij viti.

Stoltenberg do të jetë përgjegjës për përcaktimin e normave të interesit dhe menaxhimin e stabilitetit financiar, si dhe mbikëqyrjen e fondit të pasurisë sovrane të Norvegjisë, më i madhi në botë me asete prej 1.4 trilion dollarësh.

“Unë kam qenë shumë i shqetësuar në procesin e identifikimit të guvernatorit më të mirë të Bankës Qendrore të Norvegjisë dhe jam i bindur se ky është Jens Stoltenberg”, tha në një deklaratë Ministri i Financave, Trygve Slagsvold Vedum, raporton Reuters.

Stoltenberg, një ekonomist me profesion dhe ish-udhëheqës i Partisë Laburiste, ishte kryeministër i Norvegjisë nga në periudhat 2000 – 2001 dhe 2005 – 2013 përpara se të bëhej shefi i NATO-s.

Ai ka qenë gjithashtu ministër i financave dhe ministër i energjisë.

Ida Wolden Bache, zëvendësshefe e bankës qendrore dhe rivalja kryesore e Stoltenberg për këtë pozitë, do të jetë guvernatore në detyrë derisa Stoltenberg të marrë zyrtarisht detyrën, tha qeveria norvegjeze

Top Channel