Pasi të enjten në Slloveni u konfirmuan dy raste të nënvariantit të ri të virusit omicron, të quajtur BA.2, Ministria e Shëndetësisë konfirmoi se nënvarianti ishte zbuluar edhe në Kroaci.

“Aktualisht janë konfirmuar pesë raste me nënvariantin omicron BA.2. Është duke u zhvilluar përpunimi epidemiologjik i të infektuarve si dhe kontaktet e ngushta dhe pas grumbullimit të të gjitha informacioneve relevante do të informohet publiku”, tha ministri i Shëndetësisë Vili Berosh për N1.

Nënvarianti i përmendur tashmë është regjistruar në Danimarkë dhe karakteristikat e tij ende nuk janë hulumtuar dhe të qarta, por sipas disa të dhënave është edhe më ngjitës se llojet e mëparshme, por nuk shkakton simptoma më të forta, raportojnë mediat sllovene. Të paktën 400 persona u infektuan me nëntipin BA.2 në MB në dhjetëditëshin e parë të janarit. Ekzistenca e nënllojeve të reja tashmë është vërtetuar në më shumë se 40 vende.

Lista PANGO thotë se 79 për qind e infeksioneve të vërtetuara deri më tani me këtë lloj janë konfirmuar në Danimarkë. Pasohet nga Britania e Madhe (6%), India (5%), Suedia (2%) dhe Singapori (2%). Përhapja e shpejtë e këtij nëngrupi sugjeron se mund të jetë edhe më ngjitës se varianti i parë i omicron BA.1. Agjencia e Sigurisë Shëndetësore britanike (UKHSA) e ka klasifikuar BA.2 si një “variant nën vëzhgim”.

“Është në natyrën e viruseve të shumohen dhe të ndryshojnë. Kështu që mund të pritet që të ketë më shumë tendosje gjatë pandemisë,” tha Meera Chand, drejtore e Agjencisë Britanike të Shëndetit.

Top Channel