​Stoltenberg i bën thirrje Rusisë që të ulë tensionet rreth Ukrainës

26/01/2022 22:48

Shefi i NATO-s Jens Stoltenberg i bëri sonte thirrje Rusisë që të de-përshkallëzojë situatën në kufirin me Ukrainën pa vonesë.

Gjatë një konference për shtyp online të transmetuar në faqen e internetit të NATO-s, Stoltenberg tha se Rusia planifikon të dërgojë forca shtesë në zonë, duke paralajmëruar se trupat ruse janë vendosur gjithashtu në Bjellorusi.

Stoltenberg paralajmëroi se Rusia vazhdon të mbledhë trupat e saj ushtarake pranë Ukrainës, duke thënë se në këtë moment, më shumë se 100 mijë ushtarë rusë janë vendosur përgjatë kufirit me atë vend fqinj.

“NATO beson se të gjitha mosmarrëveshjet dhe mosmarrëveshjet duhet të zgjidhen përmes dialogut dhe qasjes diplomatike, dhe jo përmes përdorimit të forcës apo kërcënimit të forcës”, tha Stoltenberg.

Anëtarët e NATO-s ranë dakord sot me Shtetet e Bashkuara për një propozim me shkrim drejtuar Rusisë, ku thuhet se Rusia ka ndërprerë marrëdhëniet diplomatike me Aleancën, por Rusia gjithashtu kërkon ringritjen e misioneve diplomatike në Moskë dhe Bruksel.

“Ne propozuam gjithashtu krijimin e misioneve ushtarake midis Rusisë dhe NATO-s për të garantuar transparencë dhe për të zvogëluar rreziqet, por edhe për të hapur një linjë direkte emergjente për zgjidhjen e situatave urgjente nëse ato ndodhin. Ne jemi të gatshëm të dëgjojmë atë që shqetëson Rusinë, por ne duam për të përcaktuar se si të forcohen “parimet themelore të sigurisë evropiane, për të cilat ne të gjithë jemi duke u forcuar”, tha Stoltenberg.

Ai vuri në dukje se Rusia duhet të tërheqë forcat e saj nga Ukraina, Gjeorgjia dhe Moldavia, ku ato janë dislokuar pa pëlqimin e këtyre vendeve, dhe vuri në dukje se ishte shumë e rëndësishme të reduktohet rreziku i konfliktit, të vendoset kontrolli i armëve dhe të rritet transparenca në marrëdhëniet NATO-Rusi.

“Vetëm nëse të gjithë janë të angazhuar në këto parime, ne do të jemi në gjendje të ofrojmë siguri për të gjithë”, tha Stoltenberg, duke shtuar se NATO është një organizatë mbrojtëse që nuk do të pranojë kërcënime për sigurinë e asnjë prej anëtarëve të saj.

Top Channel