Një nga vendet që do të bini vërtet në dashuri/ “Venecia” e Anglisë (Fotot)

30/09/2021 17:04

Traditat detare të Norfolk vazhdojnë të formojnë identitetin kulturor të qarkut, me njerëz pasionantë në Norfolk Broads që punojnë drejt një të ardhmeje më të gjelbër dhe më të qëndrueshme.

Unë isha duke lundruar në Norfolk Broads, në lindje të Anglisë me më shumë rrugë ujore se Venecia ose Amsterdami, sipas BBC.

Me më shumë se 125 milje lumenj dhe liqene pa bllokim që shtrihen nëpër qarqet e Norfolk dhe Suffolk, Broads janë një rrjet aq i madh sa, deri në vitet 1950, ata mendoheshin të ishin një fenomen natyror.

Vetëm kur botanisti britanik Joyce Lambert zbuloi se shumica e liqeneve kishin mure pingul dhe një fund të sheshtë, historia e Broads u rishkrua. Hulumtimet e mëtejshme nga Universiteti i Kembrixhit zbuluan se ligatina më e madhe e mbrojtur e Britanisë në fakt ishte gërmuar me dorë nga mesjetarët midis shekujve 12 dhe 14.

Gjatë shekujve që pasuan, gërmimet e përmbytura u bënë një rrjet tregtar jetësor për atë që ishte atëherë një nga qarqet më të begata të Britanisë, King’s Lynn, një orë në veri të Broads, ishte një port i madh i Lidhjes Hanseatic midis shekujve 13 dhe 15, duke sjellë shumë tregtarë të pasur në brigjet e saj.

Në shekullin e 17 -të, anije të dizajnuara veçanërisht për atë zonë u ndërtuan për të transportuar kallamishte, lëndë drusore dhe gjatë Luftës Civile të Anglisë, ushtarë dhe municion lart e poshtë në Broads dhe nëse kushtet ishin të përshtatshme, në dhe nga anijet e ankoruara përgjatë bregdetit Norfolk Me Të afta për të mbajtur deri në 40 tonë dhe të dizajnuara në mënyrë perfekte për ujërat e cekët dhe të mbrojtur të Broads, varkat mbetën forma kryesore e transportit në Norfolk dhe Suffolk për dy shekuj.

Varkat e bollshme ishin aq të popullarizuara saqë deri në Luftën e Dytë Botërore, rreth 100 jahte të prodhuara posaçërisht, të pajisura me kabina luksoze dhe piano për argëtim kishin zëvendësuar të gjitha prodhimet tregtare në Broads.

Por edhe kënaqësitë nuk mund t’i rezistojnë kohës. Ndërsa pushimet jashtë vendit u bënë më të popullarizuara në vitet 1960 dhe ’70.

Sot, ekzistojnë vetëm tetë fabrika të lundrueshme të Norfolkut-pesë prej të cilave, përfshirë White Moth, janë në pronësi të Wherry Yacht Charter , një organizatë jo-fitimprurëse që drejton lundrime të caktuara në bordin e fabrikave për të financuar ruajtjen e tyre.

Fëshfërima e një vela prej pëlhure të kapur nga një erë e kundërt; goditja e butë e ujit kundër drurit; rrotullimi i dobët i ajrit të një zogu, mbase një kallamarie ose dallëndyshe me grykë bakri, që fluturonte midis pemëve të mbuluara me mjegull, uji gri-blu ngrihej e binte në gjethet e tyre të gjelbërta të shisheve si argjend i lëngshëm.

“Këto anije janë një histori e gjallë, por ato janë gjithashtu një mënyrë për t’u afruar me natyrën,” tha Bill Housden, i cili doli vullnetar si çajxhi për Wherry Yacht Charter 20 vjet më parë dhe tani është arkëtar.

Do të vijë një kohë kur do të na duhet të rimendojmë mënyrën se si jetojmë në Mbretëri të Bashkuar. Kur të ndodhë kjo, ne do të kemi nevojë për njohuritë e njerëzve që jetuan më parë.

Kur pyes pse është e rëndësishme që fabrikat të jenë në punë dhe jo në muze, pavarësisht kostos për t’i mbajtur, ai u përgjigj: “Do të ketë një kohë kur do të na duhet të rimendojmë mënyrën se si jetojmë në MB Kur të ndodhë kjo, ne do të kemi nevojë për njohuritë e njerëzve që patën një jetë më të qëndrueshme se sa ne. Disa thonë se ne kemi ngecur në të kaluarën, por unë mendoj se po shikojmë drejt së ardhmes, një të ardhme më të gjelbër dhe më të qëndrueshme ku ne punojmë me natyrën, jo kundër saj “, tha ai.

Pavarësisht se janë shtëpi për më shumë se një të katërtën e kafshëve dhe bimëve ujore më të rralla të Britanisë, përfshirë fluturën me bisht të dallëndyshe dhe naiadën me gjethe të shenjta, dekada kanalizime dhe plehra të patrajtuara kanë ndotur ujin dhe kanë rrezikuar speciet e tij endemike.

Përmbytjet dhe rritja e nivelit të detit janë gjithashtu një shqetësim. Megjithëse Trusti i Natyrës së Natyrës Norfolk ka filluar projekte bio-manipulimi dhe përmirësimi për të trajtuar efektet e ndotjes dhe ndryshimit të klimës, Hems beson se dashuria  e publikut në Broads është çelësi për mbijetesën e tij.

“Broads nuk ka të bëjë vetëm me natyrën dhe shkencën – ka të bëjë me njerëzit. Ato janë bërë nga njerëz të zakonshëm, dhe ata do të kenë nevojë të mbrohen edhe nga njerëzit e zakonshëm. Shpresoj që duke i sjellë Broads në jetë në këtë muze, më shumë njerëz do të vlerësojnë sa të veçantë janë rrugët ujore të Norfolk dhe duan t’i mbrojnë ato”, tha ai.

Kur e pyeta se çfarë roli mendon se ajo luan në mbijetesën e Broads, Hems u përgjigj: “Muzeu mund t’ju mësojë historinë e tij, por dalja në ujë është ajo që ju bën të bini në dashuri me Broads.”

Pavarësisht sfidave, Wherry Yacht Trust dhe Coastal Exploration Company besojnë se promovimi i transportit pa karbon, qoftë për kënaqësi apo tregti, është kyç për të siguruar që një nga shkretëtirat e fundit të mëdha të Britanisë të jetë këtu për brezat e ardhshëm.

 

FOTO GALERI
2/4

Top Channel