Shkencëtarët pohojnë: Çiftet në marrëdhënie të hapura janë më të lumtur!

14/09/2021 03:46

Shkencëtarët nga Universiteti i Miçiganit analizuan marrëdhëniet e 2.100 aktorëve mbi 25-vjeç me rreth 1.500 nga ata njerëz në marrëdhënie monogame dhe rreth 600 në marrëdhënie jo-monogame.

Kur bëhet fjalë për sa shumë duan dhe sa të kënaqur janë, studiuesit nuk gjetën ndonjë ndryshim midis çifteve monogame dhe atyre në marrëdhënie të hapura.

Sidoqoftë, niveli i xhelozisë ishte më i ulët dhe besimi ishte më i lartë tek ata që ishin në marrëdhënie të hapura. Përveç kësaj, hulumtimet kanë gjetur se çiftet në marrëdhënie të hapura kanë një jetë dashurie më pasionante sesa çiftet monogame, por gjithashtu janë më pak të stresuar.

A ka kuptim që njerëzit në marrëdhënie të hapura janë më të lumtur? Sipas hulumtimit, ka disa arsye. Më e dukshmja: ata bëjnë dashuri më shpesh, dhe kjo është vërtetuar se kontribuon në lumturi.

Arsyeja e dytë është ajo që është më e rëndësishme, dhe ajo është që njerëzit në marrëdhënie të hapura shpesh komunikojnë më shumë. Hulumtimi zbuloi se njerëzit në marrëdhënie të hapura ndjejnë më shumë dashuri dhe besim ndaj partnerit të tyre parësor sesa ndaj partnerit të tyre dytësor.

Top Channel