Vaksinimi anti Covid vazhdon në 190 shtete, sa doza janë aplikuar tani? Kryeson AstraZeneca

09/07/2021 13:53
GETTY IMAGES

Vaksinimi i popullsisë me vaksinat kundër koronavirusit po vazhdon në 190 shtete të botës.

Deri tani, janë administruar më shumë se tre miliardë doza, raporton BBC.
Megjithatë, ka ndryshime të mëdha në ritmin e progresit në pjesë të ndryshme të botës.
Disa vende kanë siguruar dhe dërguar doza në një pjesë të madhe të popullsisë së tyre, por të tjerët janë disa hapa pas.

Kina dhe India kanë administruar numrin më të lartë të dozave, përkatësisht me rreth 1.3 miliardë dhe 360 milion. SHBA renditet e treta, me më shumë se 330 milion.
Por, ndërsa vendet në Evropë dhe Amerikë po përparojnë mirë me fushatat e tyre të vaksinimit, shumë shtete në Afrikë po përjetojnë çështje furnizimi.
Vaksina e prodhuar nga Pfizer dhe BioNTech ishte e para e aprovuar nga OBSH, e ndjekur nga disa të tjera.

Vaksina Oxford-AstraZeneca tani është më e përdorura në të gjithë globin.
Ndryshe nga goditja e Pfizer – e cila duhet të mbahet në një temperaturë jashtëzakonisht të ftohtë (-70C), vaksina e Oksfordit mund të ruhet në një frigorifer normal, gjë që e bën më të lehtë shpërndarjen.
Shumica e qeverive filluan procesin te moshat mbi 60 vjeç, punonjësit shëndetësorë dhe njerëzit më të rrezikuar.

Në vende të tilla si Izraeli dhe Britania e Madhe, tashmë ka shenja premtuese se vaksinat po ulin pranimet në spital dhe vdekjet. Në të gjithë botën, më shumë se 200 vaksina të mundshme po i nënshtrohen provave për të provuar efikasitetin dhe sigurinë e tyre.

Në vendin tonë po aplikohet vaksina kineze, me numrin më të madh të dozave, vaksina ruse Sputnik V, Pfizer dhe AstraZeneca

Top Channel