Zbulohet lista e financimit të prodhimeve kinematografike në Greqi, mes tyre dhe prodhime shqiptaro-greke

05/02/2021 15:29

Korporata Transmetuese Greke (ERT SA) ka njoftuar se po mbështet 14 bashkë-prodhime greke dhe ndërkombëtare në raundin e saj të fundit të financimit.

Kjo është lista e fundit e financimit e shpallur në vitin 2020, që arrin në një total prej 940,000 €, e cila është në përputhje me rregullin që transmetuesit duhet të alokojnë 1.5% të të ardhurave të tyre bruto për kinemanë greke. Nga 14 projektet e zgjedhura, 5 janë të trilluara, 6 bashkëprodhime ndërkombëtare dhe 3 dokumentarë, të cilat u dorëzuan nga 1 janari deri më 30 prill 2020.

Pesë projektet e trilluara të zgjedhura, të cilat kanë marrë mbështetje në vlerë prej 510,000 €, përfshijnë tiparet e reja nga Giorgos Georgopoulos ‘(Të mos jesh i pakëndshëm, por duhet të flasim seriozisht) Patty është një emër kaq vajzëror dhe Ekseliksi (Drejtori i Ndërtesës) i Periklis Hoursoglou (Soul Productions) së bashku me tre regjisorë debutues, Mikro Chroniko Trelas (Top Spot) i Thelgia Petraki, Jeta në Një Beat (Soul Productions) e Amerissa Basta dhe Me Aksioprepia e Dimitris Katsimiris (Filmat e Frau) .

Gjashtë bashkëprodhime ndërkombëtare me një prodhues grek në bord do të financohen me 295,000 € nga ERT SA. Ato janë tipari i dytë i katërt nga Nely Reguera i Catalunya, The Grandson, “A Cup of Coffee and New Shoes On”, (Një filxhan kafe dhe këpucë të reja të ndezura), tipari i dytë nga regjisori shqiptar Gentian Koçi, i cili po bashkëprodhon me veshjen greke Graal SA siç bëri në debutimin e tij me metrazh Dita.

Ndërsa regjisori turk Emin Alper vazhdon bashkëpunimin e tij me Horsefly Productions në Balkaya, filmi i tij i ardhshëm pas premierës së Berlinale “ A Tale of Three Sisters”(Një Përrallë e Tre Motrave). Për më tepër, projektet e tjera të financuara janë tipari i fundit nga regjisori qipriot Kyros Papavassiliou (Përshtypjet e një njeriu të mbytur ), me titull Caterpillar, Nymph, Butterfly dhe tiparet e filmit debutues nga dokumentarja italiane Giulia Amati, të quajtur Kristos “The last child” (Fëmija i Fundit) dhe Tiger, nga Andrei Tanase i Rumanisë, i cili gjithashtu mori mbështetjen e Eurimages vitin e kaluar.

Ndërkohë, tre dokumentarët po mbështeten me shumën prej 135,000 €. Titujt me metrazh të gjatë janë projekti më i fundit nga shkrimtari-regjisor Angelos Kovotsos , me titull “Kur shkova në Amerikë”, Lithi / To Lenaki nga Dimitris Indares (Mjerimet Martesore), e cila po prodhohet gjithashtu nga regjisori; dhe Bras de fer nga Yorgos Goussis.

Top Channel