Zyrtari grek: Jemi në luftë/ Bëhet gati spitali fushor në Selanik nëse ka një tjetër përkeqësim të situatës

24/11/2020 01:26

Jemi në një betejë, jemi në një lufte të gjeneratës sonë ka deklaruar zëdhënësi i kabinetit Mitsotakis mesditën e së hënës duke dhënë një pasqyrë të orëve dramatike që kalon Greqia në përballimin e pandemisë.

Në një përpjekje të re qeverisë, një spital fushor është drejt përfundimit jashtë Spitalit Ushtarak 424 në Selanik, për t’i ardhur në ndihmë spitaleve të tjera civile të qytetit që janë të mbushura përtej kapaciteteve me paciente me Covid-19. Njësia do të ketë 50 shtretër spitalorë dhe një laborator radiologjie, të nevojshëm për diagnostikimin e efekteve të koronavirusit.

“Ky spital fushor është ngritur në rast situatash të vështira dhe emergjencash, brenda kornizës së planifikimit që forcat e armatosura greke gjithmonë kane ne gadishmeri”- tha Alkiviadis Stefanis, zv-ministër i Mbrojtjes i Greqisë. Pasditen e së hënës autoritetet shëndetësore kanë njoftuar së në gjithë vendin kapaciteti i dhomave të intubimit ka arritur në 86%, 81% në Athinë dhe 99% në Greqinë e veriut. Gjithashtu situatë në veri të vendit e sidomos në Selanik konsiderohet tepër e rrezikshme pasi vetëm gjatë muajit nëntor kur kanë humbur jetën mbi 1000 të sëmurë, 117 prej tyre që janë intubuar në fillim, kanë qenë nën 65 vjeç.

Greqia ka regjistruar edhe gjatë ditës së hënë numër të lartë viktimash, 84, ndërkohë që edhe numri i të intubuarve shkon përtej çdo rekordi në 549. Por për herë të parë pas shumë ditësh vihet re një rënie e numrit të rasteve të përditshme të të prekurve që gjatë 24 orëve të fundit kanë qenë vetëm 1388. Përsëri vatra më e nxehtë mbetet Selaniku me 300 raste i ndjekur nga Athina me 252 të prekur. Ajo që vihet përsëri re nga specialistet është se tashme numri me i madh i të prekurve, 46.7% i takon grupmoshës 40-64 vjeç.

Top Channel