Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastirliu ndodhet ditën e sotme në Vlorë në Ditën Botëror të Diabetit.

Ajo deklaroi se spitalet rajonale po fuqizohen në kuadër të strategjisë së vjeshtë-dimrit për përballimin e epidemisë së Covid19.

“Kemi marrë vendimin që përpos strukturave të dedikuara, gjithashtu të kemi disa skenarë të gatshëm që të mundemi të trajtojmë edhe në spitalet rajonale pacientë të prekur me Covid. Në planin tonë në përfshirjen e spitaleve rajonale, kemi rritur kapacitetet e këtyre spitaleve për të mundësuar një trajtim sa më efikas përsa u përket të prekurve me Covid 19 kemi mundësuar fuqizimin e këtyre spitaleve qoftë përsa I përket pavioneve të dedikuara me të gjithë linjat e oksigjenit, fuqizimit përsa i përket paisjeve që duhen, gjithashtu dhe trajnimi i vazhdueshëm për mjekët dhe infermierët”, tha Manastirliu.

Manastirliu tha se janë 78 mijë qytetarë që përfitojnë barnat e diabetit falas të financuara 100% nga shteti.

“Janë 78 mijë qytetarë të cilët përfitojnë nga skema jonë e barnave të rimbursueshme për trajtimin falas të diabetit. Dhe gjithashtu nëpërmjet programeve tona të parandalimit,  praktikisht janë 14.5 % e qytetarëve që kanë kryer kontrollin mjekësor bazë, të cilët janë identifikuar si prediabetikë dhe më pas mjeku i familjes, mjeku specialist i ka këshilluar dhe trajtuar”, tha Manastirliu.

Ministrja e Shëndetësisë tha se Shqipëria renditet në vendin e parë në rajon për trajtimin e diabetit, duke ju referuar prestigjiozes “The Lancet”.

“Jemi vlerësuar për trajtimin e diabetit me 94 pikë sipas ‘The Lancet’, duke u renditur të parët në rajon”, tha Manastirliu.

Aktualisht 78 mijë qytetarë që përfitojnë barnat e diabetit falas. Për herë të parë në vitin 2018 u rinbursuan fishat e diabetit falas për fëmijët dhe tashmë rinbursohen falas deri në moshën 25 vjeç.

Vetëm gjatë këtij viti, deri tani janë rimbursuar 408,304 fisha diabeti falas për fëmijët dhe të rinjtë 0-25 vjeç. Shteti financon 20 milion dollarë në vit për rimbursimin e barnave falas për diabetikët.

Top Channel