​BE jep 103.3 milionë euro për të mbështetur rrugën evropiane të Shqipërisë dhe rimëkëmbjen ekonomike

12/11/2020 17:27

Komisioni Evropian ka miratuar një paketë prej 103.3 milionë euro për të mbështetur Shqipërinë.

Programi i miratuar përqendrohet në çështjet thelbësore për pranimin në BE, të tilla si sundimi i ligjit, të drejtat themelore dhe qeverisja e mirë.

Për më tepër, ofrohet ndihmë për të adresuar më tej pasojat e krizës COVID-19.

Komisioneri i BE për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Oliver Varhelyi, deklaroi se Bashkimi Evropian vazhdon të qëndrojë pranë Shqipërisë.

“Përballë krizës COVID-19, ne kemi bërë rregullime të fondeve ekzistuese për të ndihmuar Shqipërinë t’i rezistojë sfidave aktuale sociale dhe ekonomike. Në të njëjtën kohë, fondet e BE synojnë të mbështesin reformat kryesore që Shqipëria duhet të zbatojë për të ecur përpara në rrugën e saj evropiane. ”

Programi përfshin veprime për të forcuar sundimin e ligjit dhe luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, duke përmirësuar kapacitetin e Prokurorit Special për Antikorrupsionin, Byrosë Kombëtare të Hetimit dhe institucioneve të pavarura të drejtësisë.

Financimet janë dhënë gjithashtu për zhvillimin e një tregu dinamik të tokës në Shqipëri, përmes krijimit të një kornize të qartë të të drejtave të pronës.

Paketa gjithashtu vazhdon të mbështesë përmirësimin e kapacitetit të sektorit publik për t’iu përgjigjur nevojave të qytetarëve dhe bizneseve.

Programi do të funksionojë si në nivelin kombëtar ashtu edhe në atë lokal.

BE do të vazhdojë të mbështesë pjesëmarrjen e Shqipërisë në programet e BE të tilla si Erasmus + dhe Horizon2020.

Më në fund, paketa aktuale plotëson masat e tjera të lidhura me COVID-19 të vendosura për Shqipërinë nga BE, duke zgjeruar mbështetjen për bizneset dhe ekonominë e përgjithshme.

Programi Vjetor i Veprimit 2020 për Shqipërinë përfshin shtatë veprime:

BE për Qeverisje të Mirë (48.1 milionë euro)

Mbështetja e BE për pjesëmarrjen në Programet e Unionit (1.5 milion euro)

Faciliteti i Integrimit në BE ( 8.3 milionë euro)

BE për Sundimin e Ligjit (5 milionë euro)

BE për të Drejtat e Pronës (5.7 milionë euro)

Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit (IMO) Faza II (8.7 milionë euro)

BE për Rimëkëmbjen Ekonomike (26 milionë euro)

Pas shpërthimit të COVID-19, fondet ekzistuese të BE-së u riorientuan me objektivin e dyfishtë për të ndihmuar Shqipërinë të sigurojë pajisje dhe pajisje emergjente shëndetësore dhe për të adresuar pasojat sociale dhe ekonomike të krizës.

Paketa COVID-19 për Shqipërinë arrin në 50.65 milionë euro.

Programi 103.3 milionë € IPA 2020 kontribuon në paketën COVID-19 me 26 milionë euro BE për veprimin e Rimëkëmbjes Ekonomike.

Përveç kësaj, paketa COVID-19 përfshin 4 milionë euro për të adresuar nevojat e menjëhershme për pajisje mjekësore. Financimi vjen nga programi IPA 2017 20.65 milionë euro për të plotësuar një program ekzistues 50 milionë euro për përfshirjen sociale nën IPA 2019.

Ky program përfshin një alokim shtesë prej 28 milionë euro, si shpërblim për përparimin e Shqipërisë në zbatimin e reformave.

Reagon Soreca në tëitter

Përmes një postimi në Tëitter, ambasadori i BE-së, Luigi Soreca shkruan se kjo ndihmë ka për qëllim që të mbështesë Shqipërinë në plotësimin e reformave që kanë ndërmarrë si dhe për të hapur rrugën drejt integrimit europian.

Gjithashtu, Soreca shkruan se ky fond i miratuar për vendin tonë ka për qëllim të ndihmojë për të amortizuar sadopak ndikimin e koronavirusit në vend.

Top Channel