SHBA: Debati i fundit presidencial, me rregulla të reja

20/10/2020 16:25

Debati i dytë dhe i fundit para zgjedhjeve presidenciale në Shtetet e Bashkuara duket se do të mbahet me rregulla të reja të vendosura për të mos lejuar kandidatët të ndërpresin njëri-tjetrin.

Presidenti Donald Trump shprehu pakënaqësinë e tij me strukturën e përgjithshme, duke u thënë gazetarëve të hënën se megjithëse ai mendon se ndryshimi “është shumë i padrejtë”, do të marrë pjesë në debat të enjten në Nashville, Tenesi.

“Unë do të marr pjesë por është shumë e padrejtë që ata ndryshuan temat dhe është shumë e padrejtë që përsëri kemi një moderatore që është plotësisht e njëanshme”, tha Presidenti Trump.

Kristen Welker, një gazetare e respektuar e televizionit NBC që mbulon Shtëpinë e Bardhë, do të moderojë debatin dhe ka zgjedhur si tema për pyetjet  ndaj Presidentit Trump dhe rivalit të tij demokrat Joe Biden, luftën ndaj COVID-19, sfidat e familjeve amerikane, çështjet racore në Amerikë, ndryshimin e klimës, sigurinë kombëtare dhe udhëheqjen e vendit.

 hënënfushata e zotit Trump tha se ishte e pakënaqur me temat, duke argumentuar se duhej  përqendrohej  shumë  politikën e jashtme dhe duke u ankuar  grupi jopartiak ishte i prirur pro zotit Biden.

Fushata e zotit Biden tha se  dyja palët  parë kishin rënë dakord  lejonin moderatorët  zgjidhnin temat dhe se PresidentiTrump donte  shmangte diskutimin e administrimit  tij  pandemisë  koronavirusitgjë  sondazhet tregojnë se është çështja kryesore për votuesit.

“Si zakonishtpresidenti është  i shqetësuar me rregullat e një debati sesa t’i japë një vendi  është  krizë ndihmën  i nevojitet,” tha zëdhënësi i zotit Biden TJ Ducklo.

Sipas formatit të debatit të së enjtes do të ketë segmente 15 minutëshe për tema të ndryshme, gjatë të cilave secili kandidat do të ketë dy minuta për të folur, pasuar nga diskutimi për to.

Presidenti Trump e ndërpreu  mënyrë  përsëritur zotin Biden gjatë një debati kaotik dhe  acaruar  29 shtatordhe demokrati Biden u përgjigj me fyerje.

Komisioni ishte angazhuar që të bënte ndryshime për një debat më kuptimplotë dhe të hënën njoftoi se gjatë periudhës së parë dy minutëshe të përgjigjes, vetëm një kandidat do ta ketë mikrofonin e hapur.

“Të dy fushatat këtë javë rikofirmuan se ishin dakord për rregullin për të folur dy minuta, pa ndërprerje,” thuhej në deklaratën e tij. “Komisioni po njofton sot se për të zbatuar këtë rregull për të cilin është rënë dakord, i vetmi kandidat mikrofoni i të cilit do të jetë i hapur gjatë këtyre dy minutave është ai i kandidatit që ka fjalën.”

“Ne e kuptojmë, pas diskutimeve me  dy fushatat, se asnjë prej fushatave nuk mund  jetë plotësisht e kënaqur me masat e njoftuara sot. Ne jemi  bindur  këto veprime realizojnë ekuilibrin e duhur dhe se janë  interes  popullit amerikanpër  cilin mbahen këto debatetha Komisioni.

Kandidatët presidencialë debatuan për herë të parë më 29 shtator dhe ishin parashikuar që të mbanin një debat të dytë javën e kaluar. Por Presidenti Trump u infektua nga koronavirusi dhe kur Komisioni jopartiak për Debatet Presidenciale vendosi që kandidatët ta bënin debatin virtualisht, presidenti u tërhoq./VOA/

Top Channel