Që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, studime të shumta kanë treguar se COVID-19 transmetohet në ambiente të mbyllura dhe studimi i fundit ka treguar se nga të gjitha rastet, gjashtë për qind e pacientëve morën virusin jashtë, kryesisht në koncerte dhe ngjarje sportive.

Në një studim të 25.000 rasteve, i cili ende nuk është shqyrtuar, rreth gjashtë për qind e rasteve kanë të bëjnë me infeksion në hapësirë të hapur, siç janë ngjarjet sportive ose koncertet, transmeton agjencia kroate e lajmeve Hina.Këto janë zona të rrethuara ku distanca fizike nuk respektohej ose ku njerëzit qëndronin për një kohë dhe lëviznin, duke folur me zë të lartë ose duke kënduar.

“Ne nuk kemi identifikuar pothuajse asnjë rast që do të shoqërohej me jetën e përditshme në ambient të hapur”, tha autori i studimit Mike Vid, profesor në Universitetin e Canterbury në Kent.Përveç britanikëve, në studim morën pjesë edhe shkencëtarë nga universitetet amerikane dhe gjermane.

Steve Ilege, një gjenetist dhe ekspert i virusit pranë Harvard, tha se “ende nuk dihet se sa aerosol është i nevojshëm për infeksionin, por sa më i fortë të jetë, aq më e madhe është mundësia e infektimit”.

“Nuk ka asnjë provë që koronavirusi transmetohet duke kaluar njerëz në ambient të hapur. Kur kalojmë pranë njerëzve, është e mundur të marrim një frymë nga frymëmarrja e tyre. Rreziku është shumë i ulët dhe maska nuk mund të dëmtojë”, përfundoi grupi i ekspertëve.

Në korrik, në një studim nga Kina, nga 7.300 njerëz, vetëm një person u infektua në natyrë gjatë një bisede me një burrë që erdhi nga Wuhan, transmeton New York Times.

Top Channel