Ndryshimet klimaterike/ Moti i nxehtë në Mesdhe zvogëlon edhe përmasat e sardeleve

24/02/2020 19:59

Ndryshimet klimaterike janë kthyer në një nga problemet më madhore të botës. Këto ndryshime kanë ndikuar nga sardelet e detit që janë bërë më të vogla dhe më të holla, deri te molusqet e mbytura nga algat, e deri tek mikrogjallesat e detit që nuk mund të kapen më.

“E gjitha kjo situatë vjen nga gabimi i ndryshimeve të vazhdueshme të klimës” thotë “Fedagripesca-Confcooperative”, e cila paraqet hartën e parë të anomalive në Mesdhe për shkak të nxehtësisë.

Ngjarjet gjithnjë e më ekstreme të motit, temperaturat e larta ose shumë të ashpra shpesh jashtë sezonit, shpjegon shoqata, ndryshon zakonet e sjelljet e disa llojeve të peshkut duke e bërë peshkimin të vështirë dhe rrjedhimisht të vështirë edhe konsumin në tryezë.

Rezulton se në vetëm një vit në disa pjesë të Mesdheut sardelet kanë humbur tre centimetra dhe janë bërë gjithashtu tre herë më të holla. “Në stolin e të pandehurve” është rritja e shpejtë e temperaturës së ujit sipërfaqësor që çon në ulje të planktonit me të cilët ushqehen. Sidoqoftë, pirgët e mbytur nga mukozat në ferma të ndryshme ku uji është 3 gradë mbi mesataren e sezonit gjithashtu vuajnë nga ‘moti i keq’.

Top Channel