Njihuni me tetë sëmundjet e tmerrshme mentale

17/02/2020 14:48

Ekspertët thonë se një në katër persona vuajnë nga një sëmundje mendore ose çrregullim neurologjik gjatë jetës.

Disa nga këto sëmundje janë të njohura, por ekzistojnë edhe gjendje të rralla dhe shumë specifike që edhe profesionistët i kanë të vështirë për t’i zbuluar dhe diagnostikuar, siç janë tetë në vijim:

Alisa në botën e çudirave

E njohur gjithashtu si Sindroma e Todit, ky është një çrregullim që ndikon në perceptimin e një personi, duke bërë që ai të shohë rrethinën e tij të shtrembëruar.

Simptomat: Njerëzit me sindromën Tod janë zakonisht të rinj në të njëzetat e tyre që kanë tumore të trurit, migrena të rënda, ose janë në fazat fillestare të virusit Epstein-Bar.

Ata e shohin madhësinë dhe ngjyrën e sendeve dhe njerëzve në mjedisin e tyre si të shtrembëruar, më të vegjël ose më të mëdhenj se sa janë në të vërtetë, dhe kështu ata shohin trupin e tyre. Ata gjithashtu vuajnë nga çorientimi.

Kjo gjendje është shumë e rrallë dhe, për fat të mirë, e përkohshme, transmeton KosovaPress.

Çrregullimi i sëmundjes që nuk ekziston

Shumica e njerëzve e urrejnë mendimin për t’u sëmurë, për të vizituar mjekë ose për të shtrirë në spital ose në shtëpi. Por, ky nuk është rasti për njerëzit që vuajnë nga një sëmundje fiktive. Ata janë vazhdimisht të fiksuar me një sëmundje dhe vazhdimisht luajnë rolin e një personi të sëmurë. Kjo gjendje shkakton disa trauma të mëparshme, neglizhencë ose abuzim në fëmijëri, ose ndonjë sëmundje të rëndë. Disa studime tregojnë se rreth 1 për qind e popullsisë së botës vuan nga ky çrregullim mendor, për të cilin aktualisht nuk ka kurë, por mund të mbahet nën kontroll me psikoterapi të rregullt.

Simptomat: Njerëzit me këtë çrregullim kanë tendencë të sëmuren. Vizitat e vazhdueshme dhe të vazhdueshme te një mjek dhe kërkimi i trajtimit ose trajtimit në spital janë një simptomë e qartë e kësaj sëmundje. Pacientët shpesh përbëjnë histori që përfshijnë simptoma që nuk pushojnë kurrë dhe që kërkojnë që ata të shkojnë nga mjeku te mjeku, megjithëse analizat kanë treguar të kundërtën.

Sindroma e duarve aliene

Ky çrregullim i rrallë mendor njihet edhe si Sindroma e Dr Strangel. Karakterizohet me humbje të plotë të kontrollit të pacientit mbi një krah ose këmbë. Nuk ka shërim, dhe të sëmurët shpesh duhet të kontrollojnë me dorën e “shëndetshme” dorën ‘ e sëmurë’. Ky çrregullim mund të ndodhë pas një operacioni në tru, një aneurizmi, një tumori në tru ose sulm në tru.

Çrregullimi i identitetit

Shpesh është quajtur çrregullim i shumëfishtë i personalitetit dhe, siç tregon emri i tij, është një sëmundje mendore që bën që një person të shfaqë më shumë se një personalitet, zakonisht midis dy dhe tre identitete të ndryshme. Kjo është një nga çrregullimet mendore më të njohura pasi është përshkruar në mënyrë të përsëritur në filma dhe shfaqje televizive, transmeton KosovaPress.

Sindroma Stendal

Është një gjendje e përkohshme që shfaqet pasi një person i ekspozohet skenave të shumta të artit, lokacioneve të bukura, arkitekturës së bukur dhe vendeve të tjera që karakterizohen nga një bukuri e jashtëzakonshme. Sindroma mban emrin e autorit francez, i cili për herë të parë përshkroi këtë përvojë stresuese pas udhëtimit të tij në Firence në 1817.

Sindroma kotal

Kjo është ndoshta sëmundja më e frikshme në këtë listë. Ai njihet ndryshe si Sindroma e Trupit në këmbë dhe bën që pacienti të mashtrohet të jetë i vdekur në këmbë ose një fantazmë. Shkencëtarët besojnë se shkaku i kësaj sëmundje është dëmtimi i pjesëve specifike të trurit. Sëmundj a është jashtëzakonisht e rrallë.

Agnozia vizuale

Është një gjendje ku vizioni dhe kuptimi i asaj që shihet nuk përputhet aspak. Kështu, të sëmurët pushojnë së shoqëruari me kuptimin e vërtetë me objektet. Për shembull, ata besojnë se karrigia është në të vërtetë një top dhe të ngjashme. Agnozia vizuale është më shpesh rezultat i dëmtimit të trurit për shkak të demencës, kancerit, helmimit …

Psikoza vendigo

Një gjendje e rëndë që e bën pacientin të besojë se ai ka qenë i mposhtur nga përbindëshi Vendigo, i cili mbijeton në mishin e njeriut. Kombi i parë i kulturës amtare amerikane besoi në përbindëshin Vendigo, i cili posedon karakteristika të caktuara njerëzore, domethënë një frymë që zotëron një person dhe e drejton atë të bëhet një përbindësh me gjak të ftohtë, i aftë për të vrarë madje.

Top Channel