Kolombi kishte të drejtë – në Karaibe kishte kanibalë para arritjes së tij

13/01/2020 08:25

Kanibalët pushtuan Karaibet veriore në vitin 800 Pas Krishtit – qindra vjet më parë sesa mendohej më parë, zbuloi një studim i ri.

Kjo shton besueshmërinë ndaj pretendimeve të Kristofer Kolombi se ‘kanibalët vrasës’ të Amerikës së Jugut po jetonin në ishuj kur ai mbërriti në vitin 1492.

Pretendimet e tij ishin diskutuar prej kohësh nga arkeologët të cilët thanë se nuk kishte asnjë provë që karaibasit kishin ndërmarrë ndonjëherë më tej në veri se Guadeloupe – deri në këtë studim.

Ekspertët nga Muzeu i Historisë Natyrore në Florida studiuan kafkat e banorëve më të hershëm të Karaibeve dhe gjetën karaibas midis tyre, duke dëshmuar se Kolombi kishte të drejtë.

Kolombi pretendoi se Arawaks, të cilët gjithashtu jetonin atje, ishin paqësorë, por ata u terrorizuan nga sulmuesit karaibas për të cilët ai thotë se ‘praktikonin rrëmbim të grave dhe kanibalizëm të burrave’.

“Kam kaluar vite duke provuar ta provoj se Kolombi kishte gabuar kur ai kishte të drejtë”, pranon William Keegan, studiues i vjetër në muze.

“Ne do të duhet të ri-interpretojmë gjithçka që kemi menduar se dinim”, tha ai.

Studiuesit testuan kafkat duke përdorur teknika moderne dhe ishin në gjendje të zbulojnë se ekzistonte në të vërtetë një prani e karaibasve kanibalë në Karaibe kur Kolombi zbuloi Amerikën.

Studimet e mëparshme u mbështetën në objekte të tilla si mjete dhe qeramikë për të gjurmuar origjinën gjeografike dhe lëvizjen e njerëzve nëpër Karaibe me kalimin e kohës.

Studiuesit thonë se duke shtuar një përbërës biologjik ata ishin në gjendje ta çonin historinë e rajoneve në një fokus më të mprehtë.

Ann Ross, një profesor i shkencave biologjike në Universitetin Shtetëror të Karolinës së Veriut, drejtoi studimin në kafka.

Kush janë njerëzit karaibas?

Njerëzit karaibas fillimisht banuan në ishullin Antile e Vogël në Amerikën e Jugut dhe Deti i Karaibeve mori emrin sipas tyre.

Ata ishin një popull luftarak dhe detar, të cilët do të bënin sulme në distanca të gjata me lundra të shpejta.

Fjala ‘carib’ gjithashtu do të thotë kanibal në gjuhën e popullit Arawaka.

Arawakasit u sulmuan rregullisht nga karaibasit, të cilët rrëmbenin gra dhe hanin burrat, sipas Kristofer Kolombit.

Ata ishin vala e tretë e migrantëve nga Amerika e Jugut në Bahama rreth vitit 800 Pas Krishtit. Ata u shpërngulën përfundimisht nga kolonët evropianë.

Kjo do të thotë se ata janë angazhuar në një praktikë të quajtur “rrafshim i kafkës” për të prodhuar karakteristika të veçanta.

Dr. Ross dhe ekipi i saj konfirmuan teoritë ekzistuese në lidhje me dy valët e migrimit nga Amerika e Jugut në Karaibe, por gjithashtu shtuan një valë të re të tretë që nuk ishte as më parë e njohur për shkencën.

Ata ekzaminuan kafkat dhe konfirmuan që kolonët e hershëm të Karaibeve vinin nga Jukatani, duke lëvizur në Kubë dhe Antilet e Veriut.

“Kjo mbështet një hipotezë të mëparshme bazuar në ngjashmëri në mjetet prej guri,” tha Ross.

Vala e dytë erdhi nga Arawak, i cili u zgjerua përmes Kubës dhe në Bahama midis 800 dhe 200 para Krishtit.

Rreth vitit 800 Pas Krishtit, karaibasit u zgjeruan në veri në Hispaniola dhe Xhamajka dhe pastaj Bahama – ku ata ishin të vendosur mirë nga koha e arritjes së Kolombit.

“Unë kisha ngecur me vite të tëra pasi nuk e kisha përbërësin Bahama,” tha ajo.

‘Këto mbetje ishin kaq të rëndësishme. Kjo do të ndryshojë këndvështrimin mbi njerëzit dhe popullin e Karaibeve. ‘

Për WIlliam Keegan, zbulimi shtrihet të pushojë një enigmë që e dëmtonte atë për vite me radhë – pse një lloj qeramikë e njohur si Meillacoid shfaqet në Hispaniola nga viti 800 Pas Krishtit, në Xhamajkë rreth vitit 900 dhe Bahama rreth 1000 Pas Krishtit.

“Pse ishte kjo qeramikë kaq e ndryshme nga gjithçka tjetër që ne shohim. Ka kuptim që qeramika Meillacoid është e lidhur me zgjerimin e karaibasve”, pohon ai.

Shfaqja e papritur e qeramikës Meillacoid korrespondon gjithashtu me një riorganizim të përgjithshëm të njerëzve në Karaibe pas një periudhe 1000-vjeçare të qetësisë, dëshmi e mëtejshme se ‘pushtuesit karaibas ishin në lëvizje, thotë  Keegan.

Arawakasit dhe karaibasit ishin armiq, por ata shpesh jetuan krah për krah para se të shpërthen gjakmarrja, shton ai.

“Ndoshta ka pasur ndonjë kanibalizëm të përfshirë. Nëse keni nevojë të frikësoni armiqtë tuaj, kjo është një mënyrë me të vërtetë e mirë për ta bërë atë”, pohon Keegan.

Pavarësisht nëse ishte apo jo e saktë, perceptimi evropian se karaibasit ishin kanibalë kishte një ndikim të jashtëzakonshëm në historinë e rajonit, transmeton KosovaPress.

“Monarkia spanjolle fillimisht këmbënguli që indigjenët të paguheshin për punë dhe të trajtoheshin me respekt, por e ktheu pozicionin e tij pas marrjes së raporteve se ata refuzojnë që të kthehen në të krishterë dhe të mos e hanë më mishin e njeriut”, thotë Keegan, duke shtuar se kjo ndikoi që mbretëria spanjolle t’i robërojë përfundimisht ata.

FOTO GALERI
2/3

Top Channel