Për shkak të tensionit të vazhdueshëm midis vendeve të ndryshme, disa qeveri janë përpjekur të distancohen.

Për shembull, kohët e fundit Rusia testoi me sukses internetin e saj në një përpjekje për të filtruar përmbajtjen nga faqet e internetit të jashtme.

Disa vende, siç është Kina, gjithashtu po përpiqen të zvogëlojnë ndikimin perëndimor duke censuruar përmbajtjen dhe duke bllokuar disa aplikacione.

Tani duket se Kina mund të shkojë një hap më tej duke lansuar GPS-në e vet, e cila mund të mbërrinte në vitin 2020, transmeton KosovaPress.

Në një raport të rishikimit të Nikkei Asia, rrjeti satelitor i Kinës, Beidou, në thelb do të veçojë pajisjet e përdorura në vend nga teknologjia amerikane.

GPS kontrollohet nga SHBA, që do të thotë se në teori qeveria amerikane ka aftësinë ta çaktivizojë për subjektet e huaja në emër të interesave politike ose ushtarake.

Menaxheri i projektit, Ren Chengci, zbuloi se thelbi i sistemit satelitor të navigacionit Beidou ishte përfunduar më herët në dhjetor, dhe se dy satelitët e fundit duhet të ishin në orbitë “para vitit 2020”.

Teknikisht do të jetë faza e tretë e Beidou, e cila u lëshua për herë të parë në vitin 2000, por është kulmi i sistemit satelitor në formën e tij aktuale.

“Ju nuk do të shihni një azhurnim të madh deri në vitin 2035,” tha Ren.

Shumica e përdoruesve kinezë nuk do të duhet të bëjnë asgjë të veçantë për të përfituar nga rrjeti i ri. Tashmë janë 120 partnerë që do të përdorin Beidou për teknologjinë e hartave.

Ashtu si me Rusinë GLONASS, shtytja e Kinës për sistemin e vet të navigacionit ka të bëjë me pavarësinë.

Kur Kina do të fillojë alternativën e saj ndaj GPS, ky do të jetë një hap më afër uljes së varësisë së saj nga teknologjia e huaj. Beidou siguron që shërbimet e lokacionit të vazhdojnë pa probleme dhe të pozicionojnë Kinën në përputhje me teknologjitë më të reja 5G, si dhe veturat autonome.

Top Channel