Shkencëtarët thonë se është hera e parë që një fosile nga një specie e madhe fluturash është zbuluar e ruajtur brenda një qelibari antik baltik. Ata e kanë përshkruar atë si një zbulim “të jashtëzakonshëm”.

Studiuesit gjermanë zbuluan një larvë 44-milionëvjeçare, sipas një punimi të botuar në revistën Scientific Reports.

Ajo është larva e parë e këtij lloji që zbulohet në qelibari baltik, sipas studiuesve të Koleksionit Zoologjik të Shtetit bavarez në Munih.

Larva 5 milimetra e gjatë është pagëzuar si Eogeometer vadens nën familjen e fluturave Geometridae, e cila përfshin rreth 23,000 specie të ndryshme, transmeton KosovaPress.

Shkencëtarët thanë se larva e vogël ka të ngjarë të jetë bllokuar në një pikë rrëshire peme, e cila përfundimisht u ngurtësua në qelibar dhe ruajti strukturën unike të krimbit për miliona vjet.

Për dallim nga shumica e specieve të tjera të fluturave, Geometridae kanë vetëm dy ose tre palë këmbë në vend të pesë çifteve të zakonshme. Kjo do të thotë se ato lëvizin përpara me një ecje të pazakontë – duke shtyrë këmbët e tyre të pasme në këmbët e tyre të pasme, pastaj duke u shtrirë dhe përsëritur veprimin.

Studiuesit thanë se fosili do të sigurojë një pasqyrë të proceseve evolucionare gjatë periudhës së Eocenit (rreth 34-56 milionë vjet më parë), kur speciet e fluturave ishin tashmë të krijuara mirë.

Top Channel