Sipas një ankete të Bankës së Shqipërisë 4 % e familjeve shqiptare ushqehen me listë.

Ato deklaruan se borxhin e kanë ndaj njësive të shitjes më pakicë, teksa kanë konsumuar mallra dhe nuk kanë mundur të bëjnë shlyerjen e tyre në kohë. Njësitë e pakicës, sidomos ato që tregtojnë produktet e shportës, disponojnë fletoren e listës.

Këtu bëhet fjalë për bukën e përditshme. Njerëzit marrin me listë që nga buka, vaji, detergjentë, makarona, oriz, sheqer e deri tek thesi i miellit.

Nevruze Reçi ka një dyqan të vogël në Bathore prej 20 vjetësh.

“Vetëm dje dhashë ushqime me vlerë 70 mijë lekë, me listë. Shuma më e madhe që na kanë borxh është 300 mijë lekë. Burrë e grua punojnë në fabrikë. Vijnë e shlyejnë listën e po atë ditë marrin prapë me listë.

Do të duheshin 2 milionë e 800 mijë lekë që të zerohej fletorja. Njerëzit marrin me listë ushqimet bazë, jo luksin”, ka thënë Nevruzi Reçi, pronare dyqani në Bathore.

“Unë 100 mijë lekë e kam pensionin. Këtu marr bukë, domate, ndonjë kofshë pule. Mish nuk bëhet fjalë”, ka thënë një qytetar.

“Mua nuk po më pranojnë më dyqanet se jam e mbytur me borxhe. Mora bukë e gjizë me listë tani për drekë. Edhe ilaçet i marr me listë”, na thotë një zonjë.

Juli Ristani

Top Channel