Një obelisk është një monument i gjatë, me katër anë, i cili përfundon në një formë piramidale në krye të tij.

Në të kaluarën, shumica e obeliskëve ishin monolit, por sot, ndërsa obeliskët janë më të lartë, ato shpesh përbëhen nga disa gurë dhe madje ka raste kur përdoret edhe betoni. Disa obeliskë mund të kenë hapësira të brendshme.

7 fakte interesante rreth obeliskëve:
1. Ata u ndërtuan nga egjiptianët e lashtë, megjithëse vetëm disa mbetën në Egjipt.
Egjiptianët e lashtë e vendosnin obeliskun në hyrje të tempujve të tyre. Ata kishin shpesh majën me ar, ose një aliazh natyror ari dhe argjendi të quajtur elektrum, kjo për të kapur rrezet e para të dritës së mëngjesit. 28 obeliskë egjiptianë mbeten në këmbë, megjithëse vetëm gjashtë prej tyre janë në Egjipt. Pjesa tjetër është e shpërndarë në të gjithë globin, ose dhurata nga qeveria egjiptiane ose plaçkitja nga pushtuesit e huaj.
2. Një obelisk u përdor për të llogaritur perimetrin e Tokës.
3. Obelisku i vërtetë është i bërë nga një pjesë e vetme guri.
4. Ata ishin me të vërtetë të vështirë për t’u ndërtuar.
5. Një obelisk ndihmoi arkeologët për të përkthyer hieroglifet.
6. Obeliskët më të vjetër të mbetura janë po aq të vjetër saç është edhe historia njerëzore.
7. Obelisku më i lartë në botë është ai në Uashington.

FOTO GALERI
1/10
1. Monumenti i Uashingtonit, Uashington DC, Shtetet e Bashkuara - Duke qëndruar pak më shumë se 169.294 metra, Monumenti i Uashingtonit është obelisku më i lartë në botë, si dhe struktura më e lartë e gurit në botë. Ashtu si shumë obeliskë modernë, nuk është monolit, por më tepër i përbërë nga mermeri, graniti. Ndërtimi filloi në 1848 dhe përfundoi vetëm në 1884. Është një nga simbolet më të njohura të Uashingtonit dhe madje edhe të Shteteve të Bashkuara.

Top Channel