Fundi i Lotarisë Amerikane?!

02/11/2017 08:48

Pas sulmit të New York, Donald trump shpërtheu në Twitter me kritika për Lotarinë Amerikane të cilës i veshi fajin e hyrjes së agresorit në Shtetet e Bashkuara 7 vjet më parë.

29-vjeçari Sayfullo Saipov mbërriti në Amerikë në 2007-tën përmes këtij sistemi pohoi departamenti i sigurisë kombëtare.

I riu kishte paraqitur një pasaportë me një vizë të vlefshme diversiteti e gjatë kësaj kohe ka qenë i pajisur me Green Card. Por “The Time” nuk bindet nga jo deklaratë e thotë se hyrja e Saipov në SHBA, duhet verifikuar akoma.

Përpos kësaj, nisur nga shuplakat online që Trump i lëshoi kreut të demokratëve në Senat Chuck Schumer, të cilit i atribuoi ekzistencën e programit të Departamentit të Shtetit për lotarinë amerikane, e përjavshmja prestigjoze i kujton shefit të shtëpisë së bardhë se viza e diversitetit ishte vërtetë ide e Schumer, por ajo u krijua nga kongresi në 1990-tën dhe ishte një përpjekje bipartizane.

Senati e miratoi asokohe me 89 vota pro, e 8 kundër. 38 republikanë ia dhanë nismës dritën jeshile, përfshirë senatorët aktuale Chuck Grassley, Orrin Hatch dhe Mitch McConnell. Drafti u shndërrua në ligj me firmën e presidentit republikan George H.W. Bush.Time tregon gjithashtu se ka shumë pak prova që të lënë të kuptohet se programi ka çuar drejt terrorizmit.

Vetëm një rast i largët u regjistrua në 2002-shin kur emigrant egjiptian Hesham Mohamed Ali Hayet, e shoqja e të cilit kishte mbërritur në Shtetet e Bashkuara me lotarinë amerikane, qëlloi dhe vrau dy persona ne aeroportin e Los Angeles-it.

Dy vjet më vonë, Inspektorati i Përgjithshëm i Departamentit të Shtetit njoftoi se programi “kishte elemente cënueshmerie të sigurisë kombëtare sepse nëpërmjet tij oficerë jomiqësore të inteligjencës, kriminelë apo terroriste mund të tentonin hyrjen në SHBA si rezidentë të përhershëm”.

Por në vitin 2007, zyra qeveritare e auditimit dhe shërbimeve investigative e rishikoi nga themelet lotarinë amerikane dhe nuk gjeti asnjë prove se emigrantët përfitues të saj mund të përbënin një kërcënim terrorist. I vetmi shqetësim i ngritur prej zyrës në fjalë, ishte ai i mashtrimit.

Top Channel