Artistë nga e gjithë bota po konkurrojnë për çmimet e para të njërës prej garave më të forta të Festivalit Ndërkombëtar të Akullit, në Harbin të Kinës.

32 ekipe nga shtete të ndryshme të globit kanë dy ditë e gjysmë kohë për të krijuar nga blloqet e akullit skulptura të cilat të meritojnë medaljen e artë, të argjendtë apo të bronztë të këtij eventi. Italiania Francesca Cosmi dhe kolegu i saj po gdhendin akullin për t’i dhënë formën e një praktikuesi të Tai Chi-së.

“Nuk është e lehtë sepse duhet të jesh shumë i saktë në veprime. Surpriza ka gjithmonë. Shpresojmë që skulpturat e akullit të vendosen mirë në tokë e të jenë më të lehta lart”, thotë Cosmi.

Skulptori veteran Yue Changshui, nga provinca fqinje e Xhilinit, thotë se temperaturat këtë vit kanë qenë relativisht më të ngrohta e kjo, për gdhendësit e akullit, nuk është gjë e mirë. Megjithatë, situata nuk konsiderohet problematike.

“Sivjet është pak më ngrohtë se vitin e kaluar e kjo ndikon sigurisht, por nuk ka sidoqoftë efekt shumë të madh mbi skulpturat tona. Përsa kohë termometri të qëndrojë nën zero, me akullin jemi në rregull”, shprehet Changshui.

Skulptura e Yang paraqet një fëmijë mbi një delfin. Përmes saj, ai kërkon të përcjellë mesazhin e tolerancës në botën që jetojmë sot. Pak më e vështirë është tematika e përzgjedhur prej kanadezit Steve Buzak dhe kolegut të tij, që duan të paraqesin një bletë duke qëndruar mbi një lule.

“Epo, ne duam medaljen e artë, apo jo? Është e fortë gara këtu, është shumë e fortë. Janë mbi 30 ekipe nga e gjithë bota dhe kërkojmë ta bëjmë Kanadanë krenare”, thotë Buzak.

Festivali i 33-të Ndërkombëtar i Akullit në Kinë u çel të enjten e do të vazhdojë deri në 25 shkurt.

FOTO GALERI
1/12

Top Channel