Droni detar i Marinës Amerikane, gjurmon nëndetëset armike

19/08/2016 00:00

Anija e re pa pilot e Pentagonit është projektuar të gjurmojë nëndetëset armike. Ajo quhet ACTUV, peshon 140 tonë, lëviz me 50 kilometra në orë dhe është e gjatë 40 metra.

Ajo mund të lundrojë mijëra milje për muaj të tërë pa ndërprerje dhe pa qenë nevoja që dikush të jetë në bord.

I njohur si droni ujor, anija përdor sensorë të rinj teknologjikë që mund të gjurmojnë praninë e nëndetëseve elektrike me dizel, të cilat janë nga më të qetat dhe më të vështirat për t’u zbuluar.

Mjeti po ndërtohet nga kompania DARPA, e cila do të bashkëpunojë me Zyrën e Kërkimeve të Marinës për të testuar kapacitetet, me qëllim kalimin e teknologjisë së saj tek Marina e SHBA për përdorim operacional.

Edhe pse anija në fjalë është e programuar për të gjurmuar nëndetëset, teknologjia e saj mund të konfigurohet për të shërbyer për një gamë të gjerë funksionesh për anijet pa pilot që do të përdoren në të ardhmen.

Dhe sipas Departamentit amerikan të Mbrojtjes, anije të tilla do të shihen shumë.

Top Channel