Fokat përdhunojnë pinguinët, habiten shkencëtarët

19/11/2014 00:00

Shkencëtarët që vëzhgojnë jetën e egër ne Antarktikë muajt e fundit janë bëtë dëshmitarë të një sjelljeje të pazakontë të fokave karshi pinguinëve.

Në një periudhë të shkurtër janë dokumentuar katër raste të sulmeve seksuale të fokave ndaj pinguinëve, duke ngritur një pikëpyetje të madhe tek shkencëtarët që për momentin nuk dinë se si ta shpjegojnë.

Ekspertët thonë se mund të bëhet fjalë për një sjellje të mësuar, jo të lindur, por sërish nuk mund të shpjegojnë arsyet.

Rasti i parë i një sulmi të tillë është regjistruar në vitin 2006, por në atë kohë shkencëtarët e Universitetit të Pretorias në Afrikën e Jugut që monitorojnë jetën e egër në Antarktikë, nuk i kushtuan shumë rëndësi duke menduar se bëhej fjalë për një rast të izoluar.

Por me shpeshtimin e rasteve të tilla të kryqëzimit mes këtyre dy specieve krejtësisht të ndryshme po shqetëson komunitetin e studiuesve dhe disa teori se përse ndodh kjo sjellje e fokave ndaj këtyre shpendëve janë duke qarkulluar.

Më e besueshmja mbetet ajo e De Bruyn që thotë se sulmi seksual ndaj pinguinëve prej fokave mund të jetë një rezultat i sjelljes grabitqare të tyre ndaj këtyre shpendëve, e shndërrua rnë sjellje seksuale.

FOTO GALERI
1/3

Top Channel