Gjurmët që “vunë në lojë” NASA-n

24/04/2013 00:00

Publikimi i një imazhi ku tregohen gjurmë aktiviteti në Mars, për pak sa nuk u besua nga vetë shkencëtarët e NASA-s.

“Curiosity” dërgoi në tokë imazhet e radhës nga planeti i kuq dhe në njërin prej tyre shiheshin qartë gjurmët e një makinerie që kishte kaluar mbi sipërfaqen e planetit.

Gjithcka u bë më e besueshme kur u zbulua se gjurmët e trajketores së “Curiosity” me ato të dërguara në tokë që do të thotë se dicka tjetër kishte kaluar aty më parë. Por pas thellimit të hulumtimit u kuptua se bëhej fjalë për gjurmët e dy robotëve të nisur 9 vite më parë nga NASA, përkatësisht të Spirit dhe Opportunity.

NASA humbi kontrollin e saj mbi “Spirit” në vitin 2009, kur mekanizmi ngeci në një terren me rërë, ndërsa Opportunity vazhdon rrugën e saj drejt kraterit të Endeavour.

Top Channel