BE do të ndryshojë traktatet

07/12/2011 00:00

Ideja e traktateve te reja te BE-se, eshte kthyer ne lajtmotiv per
kancelaren gjermane Angela Merkel, qe insiston ne ndryshimin e kornizave
ekzistuese si menyre per frenimin e krizes se borxheve.

Por presidenti i Keshillit Europian Herman Van Rompuy mendon se rregulla me te ashpra ne mund te vendosen edhe pa qene nevoja e prekjes se traktateve ekzistuese. Ne nje raport te perfunduar ne duart e medias e qe eshte pergatitur per samitin e se premtes, Rompuy ofron nje marreveshje te shpejte fiskale, te ciles nuk i nevojiten ratifikime te zvarritura nga parlamentet apo referendume kombetare.

Ne draft-raport thuhet se adoptimi i reformave me te rrepta fiskale mund te realizohet thjesht permes amendimit te protokollit-procedure qe kerkon  konsesues kombetar, por jo ndryshimin rrenjesor te traktateve te bllokut. Rompyu argumenton se nje hap i tille ndihmon ne pershpejtimin e zbatimit te reformave dhe perjashton komplikimet e mundshme politike. Dokumenti permban disa pika kyce. Sipas tij:

1.    Deficiti i cdo vendi anetar te eurozones duhet te jete nen 3 te GDP-se dhe borxhi kombetar nen 60%
2.    Nje “rregull i arte” duhet vendosur ne legjislacionin kombetar per garantimin e nje buxheti te ekuilibruar ne term afat-mesem
3.    Fondit te dorezanive te eurozones i duhet dhene leja per te huazuar direkt nga Banka Qendrore Europiane
4.    Komisioni Europian duhet te kete pushtetin te vendose automatikisht masa antikrize mbi vendet qe pretendojne dorezani.

Gjermania dhe Franca insistojne per krijimin e nje traktati te ri te BE-se deri ne muajin mars, i cili te permbaje rregulla me te rrepta fiskale. Planet e tyre mbeshteten edhe nga Shtetet e Bashkuara. Megjithate, Sekretari amerikan i Thesarit Timothy Geithner e beri te qarte se ‘Federal Reserve’ nuk ka ndermend t’i jape FMN-se para per shtimin e fondit te dorezanise se eurozones. Van Rompuy do te drejtoje samitin dy ditor te bllokut, nje event ku eshte e qarte se polemikat nuk do te mungojne. Kaq e thelle eshte kriza qe ka perfshire zonen e monedhes se perbashket sa ne fokus nuk do te jete me solidariteti i Bashkimit Europian, por perpjekjet per rivendosjen me cdo kusht te besimit ne tregje.  

Top Channel