Barroso: Të mbrojmë euron

17/11/2011 00:00

Besimi i tregjeve finaciare ne aftesine e lidereve europiane per te
vepruar kunder krizes eshte ulur ndjeshem, duke shkaktuar per pasoje
rritjen e interesave qe duhet të paguajë Franca, Belgjika, Austria,
Finlanda, Spanja apo Holanda per obligacionet shteterore.

Ne Strasburg, presidenti i Komisionit Europian Hoze Manuel Barroso deklaroi se 17 vendet anetare te Eurozones po shkojne drejt nje krize sistematike dhe duhet te angazhohen me shume se kurre per kapercimin e ketij ngerci.

‘Pa u vendosur rregull,- tha Barroso, – euro zor se do te arrije te mbijetoje”.

“Nuk do te jemi ne gjendje ta mbajme nje monedhe te perbashket pa rritjen e vezhgimit te aktiviteve ekonomike, pa konvergjence dhe pa disipline. Momenti i se vertetes po vjen. Vendet anetare duhen te zgjedhin: ose ta pranojne dhe te perfundojne ate qe nisi traktati i Maastricht-it, te kompletojne unionin monetar me nje union ekonomik qe kerkon disipline te plote ose te mos e pranojne dhe ta vene ne rrezik objektivin tone”, tha Barroso.

Kryeministri i Luksemburgut Zhan-Klod Junker, kryetari i grupit të Eurozonës, u shpreh përsëri në favor të eurobondeve, obligacioneve të përbashkëta shtetërore të vendeve të eurozonës. “Nëse duam të reagojmë shpejt, duhet të heqim dorë nga unanimiteti i votave për çështjet financiare,” deklaroi ai. arsyeja e deklaratave te forta ne parlamentin europian ishte rritja e normave të interesit që janë të detyruar të paguajne anëtarët e eurozonës, e qe deri tani konsideroheshin të qëndrueshme. Kjo rritje nënkupton një humbje masive të besimit të investitorëve dhe një valë spekulimesh kundër Eurozonës në tërësi, ndersa shton supozimet se me perjashtim te Gjermanise, ekonomia ne zonen e Euros nuk do të rritet.

Top Channel