Sarandë, Vurgu i harruar

27/08/2010 15:00

Ne fshatin Caush ne Sarande , banoret jetojne vetem te arrdhura nga emigracioni, ndersa bujqesi, dikur profil kryesor i kesaj zone po vuan nga mungesa e investimeve.

Jorgo punon prej 20 vitesh ne Greqi. Ai thote se ka ardhur ne fshat vetem per te takuar te afermit dhe per te kaluar disa dite me ta.Sipas tij ne fshat jetojne vetem te moshuar ndersa shkollen e fshatit e ndjekin vetem 3 apo 4 femije.

Ne Caush jane te dukshme vetem gjurmet e sistemit te dikurshem, me bunkere dhe kanalet e shkaterruara ujitese . Vangjeli nje tjeter banor i zones thote se ka investuar me shume se 100 mije euro per makineri bujqesore por mungesa e ujit e bene investim te paleverdishem.

Kriston nje tjeter banor i Caushti qe merret me bujqesi qe prej 40 vjetesh thote se thote se situata e sivjetshme eshte me e veshtira qe eshte pare ndonjehere ne kete zone.

Fshati Caush perfhsihen ne fushen e vurgut, dikur nje nga zonat me pjellore ne Shqiperi. Fusha e bonifikuar qe prej vitit 1959 siguronte prodhimin dhe nevojat e te gjithe rajonit me perime drithera, duhan dhe fruta.  Tani banoret jetojne mes gjurmeve te se kaluares dhe  harreses gati 20-vjecare.

Top Channel