Digat tona, me te sigurtat

04/01/2010 20:20

Profesor doktor Pandi Stratoberdha hedh dyshimet e tij te forta se hapja e portave te liqenit te Fierzes, duke shkaktuar permbytje ne zonen veri-perendimore te vendit, ka ndodhur per shkak te mungeses se masave paraprake dhe jo per shkak te reshjeve te dendura.

“Nese hidrologet tane do percaktojne se kjo nuk ishte 2 perqind, por me e vogel, atehere kjo nuk vjen nga nje gje e tille”, ka deklaruar Stratoberdha.

Stratoberdha, nje nga ixhinieret me me pervoje per menaxhimin e digave ne vend thote se kaskada e Drinit eshte shnderruar ne nje rrezik per katastrofe kombetare si kjo qe po ndodh aktualisht.

“Nuk eshte mirembajtur mire dhe kjo rendon tek menaxhimi. Jane marre masa te medha zhavorresh pa sistemuar lumin ne Shkoder, duke bere qe lumi te dale dhe te marre perpara fshatrat”, sqaron inxhinieri.

Sipas profesor Stratoberdhes, digat e hidrocentraleve ne lumin Drin jane projektuar me sigurine me te larte ne Europe.

“Morem nje vendim qeverie qe te projektohen te gjitha argjinaturat me elemente sigurie. Ne Evrope nuk ka siguri me te larte se tek ne”, ka saktesuar Stratoberdha.

Tre hidrocentralet e Drinit kane nje kapacitet ujembajets prej 700 milione meter kub, sasi e cila nese nuk kontrollohet mund te shkaktoje permbytje, te cilat sipas profesor Stratoberdhes do te perfshinin edhe Malin e Zi.

Top Channel