Rriten cmimet e ushqimeve

20/12/2009 14:25

Te dhenat e Ministries se Bujqesise mbi cmimet javore te produkteve bujqesore, tregojne rritje nga java ne jave per keto produkte.

Ne tregjet e shitjes me shumice ne vend, pjesa me e madhe e prodhimeve bujqesore te importit dhe vendase, kane pasur rritje cmimi, rritje qe eshte pasqyruar edhe ne tregun e shitjeve me pakice.

Krahasuar me nje jave me pare, nga 37 artikuj qe gjenden ne treg, per 21 prej tyre ka rritje cmimi. Ne tregjet e  pakices, rritja per artikujt bujqesore ka variuar nga 1-30 lek/kg.

Keshtu rritje cmimi kane speci, patellxhani,trangulli,kungulli etj. Nderkaq rritje ka pesuar edhe cimi i disa frutave si ftoi,molla hurma etj nga 3-28 lek/kg.

Persa i perket cmimeve te prodhimit ne ferma nga 12 artikuj te krahasueshem 8 prej tyre kane rritje çmimi si trangulli me 17 lek/kg, domatja cilesi e dyte me 5 lek/kg, spinaqi me 4 lek/kg etj. Ndersa nga frutat e prodhuar ne ferme molla e geshtenja kane rritje me 5 lek/kg ndersa hurma ka rritje çmimi me 1 lek/kg.

Rritja e cmimit ka prekur jo vetem prodhimet e importit, por edhe produktet vendase, te cilat gjenden me pakice ne treg.

Top Channel