Semundjet tropikale, celet qendra ne Tirane

02/09/2009 09:20

Ata qe mendojne se semundjet tropikale jane larg nga Shqiperia, gabohen. Te dhenat e Sherbimit te Infektivit tregojne se levizja e lire, udhetimet ne vendet tropikale por edhe spostimi gjeografik i ketyre semundjeve ka bere qe te ndjehemi te rrezikuar nga keto probleme.

Semundje infektive, probleme me semundjet seksualisht te transmetueshme, leshmanjosa, malaria apo edhe ethet e verdha jane problematike per vendin tone.

Per te parandaluar keto, por edhe per te dhene informacion lidhur me menyrat mbrojtese dhe kuruese, eshte celur Qendra e Studimeve te Semundjeve Tropikale.

Ne bashkepunim me rajonin, por ne menyre te vecante edhe me agjencite turistike, kjo qender kerkon te ndihmoje qytetaret, duke dhene informacion, ndihme shendetesore por nga ana tjeter edhe duke edukuar udhetaret lidhur me parandalimin per t’u prekur nga keto semundje.

Per shkak te ndryshimeve klimatike, te levizjes se lire te njerezve ne bote, perfshire dhe qytetaret tane, por dhe te shkurtimit te distancave gjeografike, keto semundje kane ndryshuar gjeografine e tyre dhe tashme hasen dhe ne vende te tjera, nder te cilet dhe vendi yne”, tha mjeku infeksionist Dhimiter Pipero.

Nisur nga kjo, prane spitalit infektiv ne qendren spitalore universitare “Nene Tereza” ne Tirane, eshte ngritur dhe funksionon Qendra e Studimeve te Semundjeve Tropikale.

Sipas mjekut Pipero, jane nje numer i madh semundjesh, nder te cilat me problematike ethet e verdha, leshmanjoza, malaria, te cilat kryesisht transmetohen nga insektet dhe kane nje periudhe te gjate inkubacioni.

Top Channel