Tre persona me virusin A

24/07/2009 14:55

Tre persona te tjere mund t’i shtohen listes zyrtare te Ministrise se Shendetesise si te prekur nga gripi i derrave.

Analizat kane konfirmuar se tre persona nga Tirana konfirmohen se kane virusin A, por priten pergjigjet perfundimtare nga Bukureshti qe te vertetohet plotesisht nese behet fjale per gripin.

Nderkaq, specialiste te Shendetit Publik u bejne apel qytetareve te mos perdorin tamiflune pa rekomandimin e mjekut.

Nga te dhenat rezulton se qytetare te ndryshem ne rruge individuale duke perfituar nga udhetimet jashte vendit kane siguruar sasi te ketij antivirali.

Por specialisitet theksojne se perdorimi i ketij medikamenti, pa rekomandimin e mjekut do te sillte pasoja te renda shendetesore tek ata, pasi nese nuk percaktohet doza e duhur shkakton efekte anesore.

“Qytetaret duhet te kene kujdes ne perdorimin e tamifluse, pasi mund te rrezikohet shendeti dhe efektet anesore mund te jene te medha”, u shpreh Silva Bino, nga Departamenti i Semundjeve Infektive.

Nese tamiflu perdoret pa rekomandimin e mjekut infeksionist apo epidemilog apo pediater ne rastin e femijve atehere ajo shkakton probleme te renda ne sistemin nervor, ate kardiovaskular,  ne sitemin gastrointenstinal, ne melci veshka e te tjera .

Specialistet shtojne se ne varesi te gjendjes shendetsore te secilit ehste mjeku ai qe percakton dozen qe duhet e marre duke pasur parasysh per efektet anesore mund te jape ky medikament.

Sipas tyre Tamiflu perdoret vetem per virusin A pasi ne rast te kundert krijon rezistence ndaj virusit.

Ne Institutin e Shendetit Publik rreth ores 14 te se premtes ka mberritur dhe partia e pare e tamifluse nderkohe qe ne ditet ne vijim pritet edhe nje sasi tjeter.

“Shume shpejt priten te vijne 15 mije kura, qe eshte mese e mjaftueshme per te perballuar valen e gripit pandemik, deri ne sezonin e dimrit”, u shpreh drejtori i ISHP-se, Alban Ylli.

Top Channel