Rrjetet sociale ne internet demtojne shendetin

19/02/2009 13:30

Rrjetet sociale ne internet mund te demtojne shendetin e njerezve, pasi pakesojne mundesite per kontakte direkte. Sipas studiuesit Aric Sigman faqe popullore si Facebook, synojne te pasurojne jeten sociale, por perfundojne duke i ndare njerezit.

Biologu Sigman e ka publikuar studimin e tij ne revisten e Institutit te Biologjise. Ai pretendon se mungesa e nje rrjeti real social, qe te perfshije bashkeveprimin mes njerezve, mund te shkaktoje efekte biologjike. Mungesa e te qenurit balle per balle mund te ndryshoje menyren si funksionojne genet, te crregulloje pergjigjet imunitare, nivelin e hormoneve, funksionimin e arterieve dhe gjendjen mendore.

Per rrjedhoje mund te sjelle semundje te zemres, kancer, goditje ne tru dhe cmenduri. Sigman thote se rrjete te tilla i kane izoluar me shume njerezit, pasi ka ndryshim mes pranise reale dhe varietetit virtual.

Qe prej vitit 1987 eshte ulur numri i njerezve qe nuk takohen, si pasoje e perdorimit te mjeteve elektronike. Biologu thote se takimet direkte kane nje ndikim, qe s’mund te shihet ne rastet kur komunikojme me e-maile.

Top Channel