Rritet ndjeshem niveli i CO2 ne atmosfere

16/02/2008 19:10

Gjate 16 viteve te fundit emetimi i dioksidit te karbonit (CO2) ne atmosfere eshte rritur nga 21 milione ne 28 milione tonelata.

Matja qe starton nga viti 1990 dhe mbaron ne 2006-en, tregon se niveli i ndotjes eshte rritur me 7 miliarde tonelata, shifer kjo qe ve me shpatulla pas murit vendet qe kane nenshkruar Protokollin e Kiotos dhe kane marre persiper te reduktojne ndjeshem ndotjen e mjedisit.

Te dhenat jane publikuar nga Fondacioni per Zhvillimin, sipas te cilit, eshte vene re reduktim i ndjeshem i CO2 ne vendet qe kane nenshkruar protokollin, por nga ana tjeter, bota vazhdon te semuret me ritme te larta. Shkaqet kryesore per rritjen e pranise se CO2 ne atmosfere jane mospjesemarrja e SHBA-se ne Protokollin e Kiotos dhe zhvillimi i shpejte i industrise se vendeve te tilla si, Kina, India, Brazili dhe Meksika.

Sipas fondacionit, zgjidhja me e mire eshte qe ne mandatin e dyte te Protokollit te Kiotos qe fillon ne vitin 2012, te aderojne edhe vende te tjera me peshe te madhe industriale.

 

Top Channel