Senatorët e SHBA, të vendosur për të ndëshkuar princin e kurorës së Arabisë Saudite Mohammed bin Salman për vrasjen e gazetarit Jamal Khashoggi, thanë të enjten se duan të votojnë javën e ardhshme për të dënuar Riadin, por u përpoqën të bien dakord se si të veprohet më së miri.

Pavarësisht nga dëshira e presidentit Donald Trump për të mbajtur lidhje të ngushta me Arabinë Saudite, disa nga republikanët e tij janë bashkuar me demokratët, duke fajësuar princin e kurorës për vdekjen e Khashoggit dhe duke kërkuar t’I jepet fund mbështetjes amerikane për përpjekjet e luftës të udhëhequr nga Sauditët në Jemen.

“Do të ishte gabim të thyesh këtë marrëdhënie me sauditët. Nuk bazohet në miqësi, aq sa bazohet në interesa të përbashkëta, duke luftuar ekstremizmin në Lindjen e Mesme dhe duke kundërshtuar kërcënimin iranian”, tha senatori John Cornyn, nga dhoma e dytë e republikanëve.

Pesë senatorë republikanë dhe demokratë u takuan të enjten në mëngjes pas dyerve të mbyllura për të diskutuar se si të ecnin përpara, duke thënë se më pas ata nuk kishin arritur ende me një kompromis që mund të fitonte mbështetje të mjaftueshme dypartiake për të kaluar Senatin.

Një njoftim nga drejtori i Agjencisë Qendrore të Zbulimit të Inteligjencës Gina Haspel për senatorët të martën, ngurtësoi vendosmërinë e tij për të vepruar kundër princit të njohur si MbS, i cili ka mbështetjen e Trump.

Ka tre masa të ndryshme që bëjnë rrugën e tyre përmes Senatit: një rezolutë e fuqive të luftës që përfundon çdo përfshirje të SHBA në konfliktin e Jemenit, legjislacion që imponon një shtrëngim të gjerë në Arabinë Saudite, duke përfshirë përfundimin e shitjes së armëve dhe nxjerrjen e sanksioneve të reja; dhe një rezolutë jo-detyruese që synon goditjen e princit të kurorës.

Top Channel