Izraeli ka të ngjarë të lejojë eksportet e kanabisit mjekësor brenda këtij fund-viti, tha një ligjvënës i lartë të enjten, një masë që do të rriste të ardhurat në arkën e shtetit dhe do të ngadalësonte numrin në rritje të firmave që krijojnë ferma jashtë vendit.

Kompanitë izraelite, të përshtatshme për klimë të favorshme dhe ekspertizë në teknologjitë mjekësore dhe bujqësore, janë ndër prodhuesit më të mëdhenj të kanabisit mjekësor në botë.

Ministritë e financave dhe të shëndetësisë vlerësojnë se eksportet mund të sjellin rreth 1 miliardë dollarë në vit, por disa deputetë deri tani kanë ndaluar kanabisin e rritur izraelit që shkojë jashtë vendit, duke pasur frikë se kultivimi mund të shtyjë përdorimin më shumë të drogave në rrugë në shtëpi.

Gjërat ndryshuan kur Yoav Kisch, kryetar i Komitetit të Brendshëm të Mjedisit në parlament, paraqiti një projekt-ligj për të lejuar eksportet, duke parashikuar rregulla më të ashpra për eksportuesit që shkojnë deri në dënim me burg dhe gjoba të rënda për shkeljet.

Ai kaloi të parën e tre votave në parlament javën e kaluar dhe është kthyer me komisionin e Kisch për rishikime. “Unë synoj të përfundoj legjislacionin deri në fund të vitit”, tha Kisch për Reuters.

“Ne besojmë se është ilaç dhe është i rëndësishëm… Është një potencial i madh për fermerët izraelitë dhe ekonominë”, shtoi Kisch, i cili vlerëson se rregullimi mund të rrisë të ardhurat nga taksat me 1 miliardë shekse (268 milionë dollarë) në vit.

Top Channel