“Ndikuesi i Zotit”, kush është adoleshenti italian që pritet të bëhet shenjtori i parë mijëvjeçar i Kishës Katolike! Si lutjet në varrin e tij shëruan…

24/05/2024 21:58

Carlo Acutis, një adoleshent italian dhe mjeshtër kompjuteri që fitoi pseudonimin “ndikuesi i Zotit”, do të bëhet shenjtori i parë mijëvjeçar i Kishës Katolike .

Papa Françesku ka njohur një mrekulli të dytë që i atribuohet Acutis, një programues kompjuteri që vdiq nga leucemia në vitin 2006 në moshën 15-vjeçare.

Gjatë jetës së tij, Acutis përdori aftësitë e tij teknologjike për të përhapur vetëdijen për besimin katolik, duke përfshirë krijimin e një faqeje interneti që dokumentonte mrekullitë sipas CNN.

I lindur në Londër në vitin 1991, ai më vonë u transferua në Milano të Italisë me familjen e tij.

Megjithëse prindërit e Acutis nuk ishin fetarë, besimi i djalit të ri u ushqye nga dadoja e tij polake.

Pas vdekjes së tij, trupi i tij u zhvendos në qytetin italian të Asizit, ku tani është ekspozuar në një faltore, së bashku me relike të tjera të lidhura me të.

Kandidatët e mundshëm për shenjtërim normalisht duhet të kenë dy mrekulli që u atribuohen para se të mund të kanonizohen. Mrekullia e fundit që i atribuohet Acutis lidhet me shërimin e raportuar të një vajze nga Kosta Rika e cila kishte pësuar një traumë në kokë pasi ra nga biçikleta në Firence, ku ajo ishte duke studiuar. Nëna e saj tha se ajo u lut për shërimin e vajzës së saj në varrin e Acutis në Asiz.

Acutis u lumturua dhe u shpall “i bekuar” pas mrekullisë së tij të parë në vitin 2020, kur thuhet se shëroi një djalë brazilian i cili kishte një defekt të lindjes në pankreasin e tij që e pengonte të ushqehej normalisht.

Pas atribuimit të dy mrekullive, hapi tjetër është që Papa të thërrasë një takim kardinalësh për të rënë dakord për shenjtërimin e Acutis dhe të vendosë për një datë për kanonizimin.

Historia e tij shihet si e dobishme për Kishën Katolike pasi ajo kërkon të lidhet më mirë me brezat e rinj në një epokë digjitale.

Acutis konsiderohet si një mijëvjeçar pasi ai lindi midis fillimit të viteve 1980 dhe mesit të viteve 1990.

Top Channel