Shkencëtarët mesjetarë u përpoqën të krijonin njerëz të vegjël brenda barkut të një kafshe

13/11/2023 10:42

Shkencëtarët mesjetarë u përpoqën për shekuj të krijonin njerëz artificialë në miniaturë duke përdorur spermën njerëzore të përzier me substanca të tjera dhe të implantuar në barkun e kafshëve!

Homunculus përmendet për herë të parë në shkrimet alkimike të shekullit të 16-të. Megjithatë, ka të ngjarë që ky koncept të jetë më i vjetër se këto shkrime. Ideja se mund të krijohen njerëz të formuar plotësisht në miniaturë është gjurmuar në mesjetën e hershme (400 deri në 1000 pas Krishtit) dhe bazohet pjesërisht në besimin Aristotelian se sperma është më e madhe se veza në kontributin e saj në prodhimin e pasardhësve. Tregimi i parë i njohur për prodhimin e homunculus thuhet se gjendet në një vepër arabe pa datë të quajtur Libri i lopës, që supozohet se është shkruar nga vetë filozofi grek Platoni.

Materialet e nevojshme për krijimin e homunculus përfshijnë spermën e njeriut, një lopë ose dele dhe gjak kafshësh, ndërsa procesi përfshin mbarësimin artificial të lopës/deles, lyerjen e organeve gjenitale të kafshës së inseminuar me gjakun e një kafshe tjetër dhe ushqimin e saj ekskluzivisht në gjakun e një kafshe tjetër.

Kafsha shtatzënë përfundimisht do të lindte një substancë të paformuar, e cila më pas do të vendosej në një pluhur të bërë me gurë dielli të bluar (një eliksir fosforeshent mistik), squfur, magnet, tutia jeshile (një sulfat hekuri) dhe lëngu i një shelgu të bardhë. Kur njolla fillon të rritet në lëkurën e njeriut, do të kërkohet që të vendoset në një enë të madhe qelqi ose plumbi për tre ditë. Pas kësaj, ajo duhet të ushqehet me gjakun e nënës së saj të prerë për shtatë ditë përpara se të bëhet një homunculus plotësisht i formuar.

Alkimisti i shekullit të 16-të, Philip von Hohenheim, i njohur gjithashtu si Paracelsus, ofron një recetë të ndryshme për krijimin e homunculus në veprën e tij, De Natura Rerum. Kjo recetë përdor një kalë si nënë surrogate të homunculus dhe sperma e një njeriu lihet brenda barkut të kafshës për t’u kalbur për dyzet ditë, përpara se të lindë një njeri i vogël.

Në vend që të përdorte homunculus për të marrë fuqi të mbinatyrshme siç shpresonin disa shkencëtarë, Paracelsus tha se homunculus duhet të “edukohet me kujdesin dhe zellin më të madh, derisa të rritet dhe të fillojë të shfaqë inteligjencë”. Paracelsus pohon gjithashtu se procedura për të bërë homunculus është një nga sekretet më të mëdha të zbuluara nga Zoti për të vdekshmit, ndoshta duke sugjeruar se krijimi i jetës artificiale është mençuri hyjnore që mund të përdoret nga qeniet njerëzore.

Top Channel