A mund të riprodhohen njerëzit në hapësirë? Shkencëtarët bëjnë zbulimin befasues

01/11/2023 12:56

Studiuesit kanë rritur me sukses embrionet e miut në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) për herë të parë.

“Ky përfaqëson studimin e parë ndonjëherë që tregon se gjitarët mund të jenë në gjendje të lulëzojnë në hapësirë,” tha në një deklaratë ditën e shtunë Universiteti i Yamanashi dhe Instituti Kombëtar i Kërkimeve Riken, duke shtuar se është ” eksperimenti i parë në botë që kultivoi herët, fazën e embrioneve të gjitarëve nën mikrogravitetin e plotë të ISS (Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor).

Me fjalë të tjera, ky studim i ri i embrionit të miut është një punë e madhe sepse sugjeron që njerëzit mund të riprodhohen në hapësirë ​​një ditë. Sapo foshnja e parë njerëzore të lindë jashtë sipërfaqes së planetit tonë, ne do të bëheshim një specie e vërtetë hapësinore.

Rezultatet historike vijnë ndërsa njerëzimi përgatitet të kthehet në Hënë në lidhje me programin Artemis, i cili gjithashtu synon të zbresë gruan e parë dhe personin e parë me ngjyrë në sipërfaqen hënore deri në vitin 2025. Ky mision, Artemis 3, do të shohë vetëm pushtimin hënor në polin jugor të Hënës, do zgjasë rreth një javë dhe ka të ngjarë të çojë në krijimin e kampeve hënore. Këto kampe përfundimisht mund të hapin rrugën që njerëzit të qëndrojnë në hapësirë ​​shumë më gjatë në të ardhmen, kur vizioni fantastiko-shkencor i riprodhimit jashtë botës mund të kthehet në realitet.

Eksperimenti për rritjen e embrioneve të parë të gjitarëve në hapësirë ​​u drejtua nga Teruhiko Wakayama, një biolog molekular në Qendrën e Bioteknologjisë së Avancuar të Universitetit të Yamanashi dhe një ekip nga Agjencia Hapësinore e Hapësirës Japoneze (JAXA). Qëllimi i studimit ishte të përcaktonte nëse një fetus gjitar mund të zhvillohet normalisht në mjedisin e kufizuar të gravitetit ose “mikrogravitetit” të hapësirës.

Për të gjetur përgjigjen, embrionet e ngrira të miut u shpërthyen në ISS në bordin e një rakete SpaceX Falcon 9 në gusht 2021. Pas mbërritjes në stacionin hapësinor, embrionet e brejtësve në fazën e hershme u shkrinë duke përdorur një instrument të veçantë. Pas kësaj, astronautët kultivuan embrionet nën mikrogravitetin për katër ditë. Mostrat u kthyen më pas në Tokë, ku Ëakayama dhe kolegët mund t’i studionin dhe t’i krahasonin ato me embrionet e miut të rritur në gravitetin normal.

Sipas një punimi të botuar në revistën iScience , ekipi raportoi se embrionet e kultivuara në kushte mikrograviteti u zhvilluan në blastociste, një grup qelizash ndarëse të krijuara nga një vezë e fekonduar, me numër normal të qelizave. Studiuesit thanë në letër se kjo “tregonte qartë se graviteti nuk kishte efekt të rëndësishëm në formimin e blastocistit dhe diferencimin fillestar të embrioneve të gjitarëve”.

Ekipi zbuloi gjithashtu se, nëse lejohet, blastocistët do të rriteshin në fetuse dhe placenta të miut, duke mos treguar asnjë ndryshim të rëndësishëm të ADN-së ose ndryshime në shprehjen e gjeneve. Megjithatë, shkalla e mbijetesës së embrioneve të rritur në ISS ishte më e ulët se ato të kultivuara këtu në Tokë. “Në të ardhmen, do të jetë e nevojshme të transplantohen blastocistët që janë kultivuar në mikrogravitetin e ISS tek minjtë për të parë nëse minjtë mund të lindin,” shtoi ekipi, megjithëse tha se ky ishte një hap jetik drejt konfirmimit se blastocistet e rritur në mikrograviteti është me të vërtetë “normal”.

Një aspekt i hulumtimit që ekipi do t’i duhet të hetojë më tej është efekti i rrezatimit në rritjen e embrionit të gjitarëve me bazë në hapësirë. E gjithë kjo njohuri përfundimisht mund të bëhet shumë e rëndësishme për njerëzit kur më në fund të fillojmë të mendojmë për dërgimin e njerëzve në Hënë dhe Mars, për qëndrime të gjata apo edhe banim të përhershëm.

Top Channel