Bashkimi Evropian bën thirrje për “qasje të papenguar humanitare” në Gaza

19/10/2023 16:20

Një zëdhënës i Bashkimit Evropian përshëndeti raportet se Egjipti ka rënë dakord të lejojë kamionët e ndihmës në Gaza, por tha se çdo kufizim në ndihmat e dërguara gjatë enklavës nuk është në përputhje me të drejtën ndërkombëtare humanitare.

Zëdhënësi i Komisionit Evropian, Balazs Ujvari tha se blloku “mirëpret njoftimin e Egjiptit, sipas të cilit ndihma humanitare e nevojshme do të jetë në gjendje të fillojë të dërgohet në Rripin e Gazës” dhe përsëriti se “e drejta ndërkombëtare humanitare i detyron të gjitha palët të ofrojnë siguri dhe akses të papenguar humanitar për njerëzit në nevojë.”

Kufizimet në sasi, destinacion dhe kategori të artikujve nuk janë në përputhje me këtë detyrim”, tha Ujvari.

Ujvari konfirmoi se një fluturim i dytë humanitar nga BE do të zbarkonte në Egjipt më vonë të enjten pasdite, pasi fluturimi i parë me ndihma mbërriti të hënën.

“Nëse bashkoni ngarkesën e fluturimit nga e hëna dhe atë që po shkon sot, flasim për 54 tonë furnizime esenciale humanitare. Këtu përfshihen sendet higjienike, materiali sanitar, por edhe ushqimi, uji dhe strehimi”, tha ai.

Ujvari tha se BE-ja e mirëpriti “njoftimin e bërë nga Izraeli se nuk do të pengojë dërgesat e ushqimit, ujit apo ilaçeve që vijnë nga Egjipti”.

Presidenti amerikan Joe Biden tha të mërkurën se homologu i tij egjiptian Abdel Fattah el-Sisi kishte rënë dakord të hapte kalimin Rafah në Gaza për ndihmë humanitare dhe deri në 20 kamionë ndihma do të lejoheshin në Gaza.

Top Channel