Shkencëtarët e NASA-s në një mendje: Jeta aliene ekziston dhe shumë pranë nesh

25/08/2023 13:11

Shkencëtarët e NASA-s shprehen se besojnë se ka jetë përtej Tokës dhe mund të jetë shumë më afër sesa mendojmë.

Duke folur në një ekspozitë në hapësirën e thellë në Nju Jork, Dr Michelle Thaller reflektoi mbi shanset e ekzistencës së jetës jashtëtokësore dhe tha: Unë patjetër mendoj se do të gjejmë jetë në një planet tjetër.

Sipas saj format e jetës së huaj mund të gjenden edhe në një planet fqinj, Venusi. I mbështjellë në një atmosferë intensive që ka shtypur të gjithë zbarkuesit e dërguar për të eksploruar planetin përvëlues dhe toksik, asnjë jetë nuk mund të mbijetojë në sipërfaqen e tij.

“Nuk e prisja kurrë Venusin,” tha Dr Thaller, një shkencëtare në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA-s. “Por, Venusi tani është një nga ato ku ne shohim diçka në atmosferë që duket sikur mund të prodhohet nga bakteret”, u shpreh ajo për US Sun.

Dr Thaller nuk është e vetmja në këtë mendimi, një numër studimesh shkencore propozojnë të njëjtën teori.

Në drejtim të kundërt, larg Diellit, dy misione janë vendosur për të eksploruar hënat e akullta të Jupiterit për shenja jete nga viti 2030, Lëngu i Agjencisë Hapësinore Evropiane dhe Clipper i NASA-s.

“Ne shohim shenja të mundshme të jetës në atmosferën e Venusit, dhe ndoshta nën akull në hënat e akullta të Jupiterit dhe Saturnit”, tha Dr Thaller.

“Sistemi diellor mund të jetë i mbushur me jetë të thjeshtë, jetë mikrobike. Thjesht duhet të jemi 100% të sigurt, për të thënë se kemi gjetur diçka”, u shpreh ajo.

Në fillim të këtij viti, hëna e akullt e Saturnit Enceladus u zbulua se përmban të gjashtë elementët thelbësorë të nevojshëm për jetën pasi u zbulua fosfori. Megjithatë, nuk janë zbuluar ende shenja përfundimtare të jetës.

“Nuk kemi ende prova absolute. A mendoj se ka jetë atje? Absolutisht që po”, tha dr Thaller.

Top Channel