Diabeti/ Pija që rregullon nivelin e sheqerit në gjak, mjafton vetëm 200ml

24/08/2023 10:07

Kohët e fundit është dëgjuar shumë për kombucha, një pije me bazë çaji që konsumohet gjerësisht në Lindjen e Largët.

Nuk është një zbulim i ri, pasi ka qenë një pije e preferuar në Kinë që nga kohërat e lashta. Megjithatë, vetëm në dekadat e fundit, fama dhe përdorimi i tij është përhapur në të gjithë botën, kryesisht falë përfitimeve të tij të rëndësishme dhe të përfolura.

Më konkretisht, konsumi i kombuchës është shoqëruar me përmirësimin e funksionit imunitar, luftimin e inflamacionit, rritjen e niveleve të energjisë dhe reduktimin e ndjenjës së urisë, megjithëse provat shkencore për të mbështetur këto përfitime mbeten të kufizuara.

Duke hetuar më tej përfitimet e mundshme të kësaj pije me emër të çuditshëm dhe shije të veçantë, një ekip studiuesish nga Universiteti Georgetown, Universiteti Nebraska-Lincoln dhe MedStar Health zbuluan se konsumimi i saj mund të ulë nivelet e sheqerit te pacientët me diabet të tipit 2. Hulumtimi i ri Gjetjet u publikuan në Frontiers in Nutrition.

Në studim, pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe. Njëri grup konsumoi një pije prej 240 ml çdo ditë për 4 javë, ndërsa tjetri një pije. Pas 4 javësh, pati një hendek 2-mujor dhe më pas studiuesit ndërruan pijet midis dy grupeve për 4 javë të tjera. Asnjërit grup nuk iu tha se çfarë pije konsumuan gjatë çdo faze të studimit.

Rezultatet e studimit treguan se kombucha uli nivelet mesatare të sheqerit në gjak pas 4 javësh, nga 164 në 116 mg/dL, ndërsa ndryshimi pas 4 javësh me pijen tjetër nuk ishte statistikisht i rëndësishëm. Vihet re se, sipas udhëzimeve të Shoqatës Amerikane të Diabetit, rekomandohet që nivelet e sheqerit në gjak para ngrënies të jenë ndërmjet 70 dhe 130 mg/dL.

“Forca e studimit ishte se ne nuk u thamë njerëzve se çfarë të konsumonin, sepse dizajni i studimit ishte i tillë që kufizonte efektet e çdo ndryshueshmërie në dietën e një personi,” tha Dan Merenstein, profesor i shkencave humane në Shkollën e Shëndetit dhe Mjekësia Familjare në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Georgetoën.

Meqenëse pija kombucha fermentohet me baktere dhe maja që rriten në çajin e zi ose jeshil dhe sheqer, studiuesit shikuan gjithashtu përbërjen e mikroorganizmave të fermentuar, me qëllimin për të përcaktuar se cilët përbërës mund të jenë më aktivë. Ata zbuluan se pija përbëhej kryesisht nga sasi të barabarta të baktereve të acidit laktik, acid acetik dhe një formë majaje të quajtur Dekkera. Ky zbulim u konfirmua nga sekuenca e gjeneve të ARN-së.

“Produkte të ndryshme kombucha shfaqin përzierje mikrobike paksa të ndryshme”, thotë Robert Hutkins, nga Universiteti i Nebraska-Lincoln dhe autori kryesor i studimit. “Megjithatë, bakteret dhe majat kryesore ishin të ngjashme midis varieteteve të ndryshme të kombucha.”

Gjetjet e këtij studimi mbështesin se një ndërhyrje dietike mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet.

“Kërkime të mëtejshme nevojiten, por këto gjetje paraprake janë premtuese,” komentoi Dr. Merenshtajn.

Miliona njerëz në mbarë botën kanë prediabet, ndërkohë që një përqindje e konsiderueshme e tyre as që e dinë këtë. Në të njëjtën kohë, diabeti është një nga shkaqet kryesore të vdekjeve në mbarë botën dhe është një faktor rreziku për një sërë gjendjesh serioze. të tilla si sëmundjet e zemrës, episodi i goditjes dhe dështimi i veshkave.

“Gjetja e mënyrave të thjeshta, siç është konsumi i një pije të zakonshme, që do të kishte një efekt pozitiv në nivelet e sheqerit në gjak është thelbësore për reduktimin e rrezikut dhe menaxhimin e diabetit të tipit 2,” përfundoi Chagai Mendelson, autori kryesor i studimit. nga laboratori i Dr. Merenstein në Universitetin Georgetown.

Top Channel