Po e vret marrëdhënien, ndaloni së përdoruri celularin gjatë bisedës me partnerin tuaj

17/08/2023 22:45

Nëse jeni në një lidhje, është pothuajse një gjë e sigurt që ju e keni fyer të paktën një herë partnerin tuaj.

Fenomni i njohur si ‘phubbing’ është injorimi i dikujt në favor të telefonit tuaj dhe, qoftë i qëllimshëm apo jo, është më i dëmshëm për marrëdhënien tuaj sesa mendoni. Hulumtimet tregojnë se kur njerëzit bëjnë një bisedë pa celularin e tyre, ata ndihen më të lidhur, raportojnë biseda më të mira, më produktive dhe janë shumë më të lumtur.

Në fund të ditës, ne ndiejmë më shumë ndjeshmëri dhe lidhje kur telefonat tanë inteligjentë largohen. Në fakt, studimet kanë treguar se vetëm të kesh një telefon gjatë një bisede (d.m.th., të ulesh në tavolinë pranë teje) ndërhyn në ndjenjën tënde të lidhjes me personin tjetër, në ndjenjat e afërsisë që përjeton dhe në cilësinë e bisedës.

Pikërisht në këto momente mësojmë për partnerët tanë, ndajmë dobësitë, dëgjojmë tonin e zërit të tyre, kemi kontakt me sy dhe ndiejmë gjuhën e trupit të tyre. Të gjitha këto pjesë përbëjnë themelin e marrëdhënieve tona. Nëse dëshironi të keni një marrëdhënie të ngushtë, të besueshme dhe intime me partnerin tuaj, duhet të keni biseda dhe ndërveprime të mira, ballë për ballë.

Sociologia e MIT, Sherry Turkle, ka studiuar ndikimin e teknologjisë në mënyrën se si ne sillemi (vetëm dhe në grup) për 20 vitet e fundit. Hulumtimi i Turkle tregon se 89% e amerikanëve thonë se gjatë ndërveprimit të tyre të fundit shoqëror, ata hoqën një telefon, pavarësisht se 82% thanë se ai e përkeqësoi bisedën në të cilën ata ishin. Në thelb, ne po bëjmë diçka që e dimë se po dëmton ndërveprimet tona.

Në studimet e saj, ajo zbuloi se nëse vendosni një celular në një ndërveprim social, ai bën dy gjëra: Së pari, ul cilësinë e asaj për të cilën flisni, sepse flisni për gjëra ku nuk do t’ju shqetësonte të ndërpriteshin. Së dyti, zvogëlon lidhjen empatike që njerëzit ndjejnë me njëri-tjetrin, kështu që ata përfundojnë më të shkëputur dhe duke u ndjerë sikur biseda nuk ishte e kënaqshme./Tar

Top Channel