Mos rrezikoni, 5 gjërat që nuk duhet t’i ndani kurrë në mediat sociale

16/08/2023 08:47

Mënyra se si shumica e njerëzve përdorin mediat sociale i vë ata në rrezik të mashtrimit të identitetit, vjedhjeve të shtëpive, paralajmëron një eksperte teknologjie.

Laura Kankaala, Drejtuese e Inteligjencës së Kërcënimeve në ofruesin e softuerit të sigurisë në internet F-Secure, tha për DailyMail.com se ka gjashtë gjëra që ajo nuk do t’i postonte kurrë në mediat sociale.

Fotografitë e bëra pranë shtëpisë ose duke ndarë vendndodhjen tuaj

Është shumë e lehtë të jepni adresën tuaj të shtëpisë pa dashje në mediat sociale, paralajmëroi Kankalaa. Ajo tha:

Unë shmang marrjen dhe postimin e fotografive brenda dhe përreth shtëpisë sime, të cilat mund të dhurojnë vendin ku jetoj, monumentet kryesore dhe dyqanet dhe ndërtesat e njohura mund të lejojnë dikë me qëllime të këqija të krijojë një pamje të saktë të vendit ku jetoni. Edhe diçka në dukje e pafajshme si një stacion zjarrfikës apo dyqan mund të ofrojë pika kyçe.

Një tjetër gjë që duhet shmangur është ndarja e një harte të ecjes tuaj, veçanërisht nëse keni filluar nga shtëpia juaj pasi kjo mund të zbulojë lehtësisht adresën tuaj. Gjithashtu, kini parasysh se disa aplikacione të mediave sociale kanë ndarje të vendndodhjes, si Snapchat, BeReal dhe Facebook.

Fotot e çelësave të shtëpisë ose biletave të fluturimit

Postimi i një fotoje të çelësave të shtëpisë tuaj pasi të keni blerë një shtëpi mund të duket mjaft i pafajshëm, por mbart rreziqe, ashtu si postimi i biletave të fluturimit (që mund të japë detaje të tilla si numrat e pasaportës). Kankalaa tha:

Një trend që është i popullarizuar me pronarët e rinj të shtëpive është të bëjnë një foto të grupit të çelësave të tyre, ndoshta të varur jashtë ditës së përparme për të shpallur me krenari blerjen e tyre të re.Kjo është një jo e madhe për mua. Në varësi të llojit të bllokimit, teknikisht është e mundur të printoni 3D një kopje të çelësave bazuar në një fotografi. Pra, nëse nuk doni të paftuar, unë do t’i mbaja çelësat jashtë fotografive.

Fotot e fëmijëve që kthehen në shkollë

Është bërë e njohur të postosh fotografi të fëmijëve që kthehen në shkollë por kjo mund të japë detaje personale si për fëmijën tuaj ashtu edhe për vendin ku ndodhet shtëpia juaj. Kankalaa tha:

Ndërsa shkolla fillon, është e njohur që prindërit të postojnë fotografi të fëmijëve të tyre me uniformë të identifikueshme jashtë derës së tyre me një numër shtëpie të dukshme. Unë do të mendoja me kujdes për ta postuar këtë në internet, të paktën do të fshija distinktivin dhe numrin e shtëpisë.

Foto në vendin e punës

Është shumë e lehtë të japësh detaje private rreth vendit tënd të punës, të cilat mund të shfrytëzohen nga kriminelët kibernetikë, paralajmëroi Kankalaa. Ndoshta doni t’i tregoni botës se po punoni shumë ose ndoshta keni gjetur një kafene të bukur dhe keni bërë një foto të laptopit/pajisjes tuaj në vend, me një kafe. Por është gjithashtu një mënyrë e thjeshtë për të zbuluar pa dashje informacione të ndjeshme në ekranin tuaj.

Kamera e telefonave inteligjentë prodhojnë fotografi të tilla me cilësi të lartë në ditët e sotme, dikush mund të zmadhojë lehtësisht foton tuaj dhe të lexojë përmbajtjen e emaileve ose panelit të punës. E njëjta gjë vlen edhe për kur jeni të identifikuar në emailet personale. Nëse vërtet dëshironi të ndani një fotografi të tillë, atëherë fillimisht kyçni ekranin e pajisjes.

Fotot e njerëzve të tjerë pa pëlqimin e tyre

Para se të postoni, ia vlen të mendoni a duan të jenë të tjerët në këtë imazh apo video? Kankalaa tha:

Shumë prej nesh e kanë zakon të ndajnë foto të miqve në internet, por sa shpesh kërkoni leje përpara se ta bëni këtë? Duke supozuar se rrethanat e të gjithëve janë të njëjta mund të sjellë dikë tjetër në telashe. Në një shënim më të lehtë, ndoshta dikush ka tërhequr një sëmundje në punë, por fatkeqësisht mund të ketë rrethana më të errëta.

‘Dikush mund të jetë në një marrëdhënie abuzive; për shembull, një foto e shpërndarë në internet mund t’i vërë ata në rrezik.’ Mund të duket tepër e kujdesshme, por të pyesësh ‘a të shqetëson nëse e postoj këtë foto tonën në internet?’ është praktikë e mirë si dhe sjellje e mirë./Tar

Top Channel