Një studim i fundit tregoi se gjatë periudhës së pandemisë COVID-19 dhe më pas numri i vajzave që u paraqitën në spital për simptoma të pubertetit të hershëm u rrit.

Spitali Universitar i Fëmijëve të Firences ishte i pari që vuri në dukje këtë fenomen, ndërsa shkaqet mbeten të paqarta.

Që nga fillimi i hershëm, ose i parakohshëm, puberteti fitoi për herë të parë vëmendjen e gjerë në vitet 1990, ai është bërë vazhdimisht më i zakonshëm në mbarë botën.

Një rritje misterioze e numrit, e krijuar nga pandemia në raste, u ka ofruar ekspertëve një mundësi të re për të rishikuar teoritë e tyre dominuese me shpresën për një përgjigje.

Studimet e rasteve tani janë futur nga klinikat në mbarë botën, shumë prej të cilëve panë një rritje të paktën dy ose trefish të diagnozave të pubertetit të parakohshëm pas marsit të vitit 2020.

Në provincën Henan të Kinës, mjekët në 22 spitale raportuan pesë herë më shumë raste sesa dy vite para pandemisë. Por edhe vendet e tjera ka pasur një numër të lartë rastesh.

Nuk ka asnjë përgjigje përfundimtare në lidhje me atë që shkakton zhvillimin e parakohshëm, megjithëse hulumtimet tregojnë se grupi i faktorëve në lojë përfshin stresin dhe traumën, si dhe zakonet e jetesës si dieta e pakontrolluar dhe mungesa e stërvitjes që lidhen me shtimin në peshë tek fëmijët.

Top Channel